Українцям можуть підвищити пенсійний вік

Дефіцит Пенсійного фонду України в 2020 році збільшиться на десятки мільярдів гривень. Якщо Кабмін не впорається з проблемою, на українців чекає підвищення пенсійного віку.

Про це заявив в ефірі ObozTV екс-міністр соціальної політики України Андрій Рева. Також він пояснив, чому зростає дірка в бюджеті Пенсійного фонду. Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

На думку екс-міністра, уряд повинен стимулювати підвищення зарплат, щоб Пенсійний фонд наповнювався за рахунок зростання податкових надходжень.

Рева розповів, як доходи Пенсійного фонду росли в минулі роки завдяки збільшенню мінімальної зарплати: “У 2016 році власні надходження 112 млрд грн, 145 млрд грн – дотації. У 2019 році – 230 млрд грн власні надходження і 175 млрд грн дотації. Вдвічі!

Водійські права у смартфоні: Кабміну запускає додаток

Що ми бачимо на наступний рік? Запланована дотація в розмірі 172,5 млрд грн. Це менше, ніж цього року Пенсійний фонд отримав. При цьому з 1 січня треба індексувати пенсії військовим. З 1 березня необхідно піднімати пенсії відповідно до закону – 50% зростання інфляції плюс 50% зростання середньої зарплати – це мінімум на 15% має бути. А дотацію зменшують“, – підкреслив він.

Щоб власні надходження Пенсійного фонду покрили, ключове питання – мінімальна зарплата. Якщо в 2020 році прогнозується зростання зарплати на 10%, це означає, що в бюджеті Пенсійного фонду буде дірка мінімум в 20 млрд грн“, – заявив колишній глава Мінсоцполітики.

За його словами, чистий дефіцит Пенсійного фонду в 2019 році становить 30 млрд грн.

Реально дефіцит був більше, тому що не в повному обсязі були кошти заплановані. Нам довелося протягом цього року додати ще 8 млрд грн у Пенсійний фонд на виплату пенсій. Тобто десь 38-40 млрд. І от наступного року, коли я говорю про 20 млрд грн, то до цих 40 млрд грн ми повинні додати ще 20“, – зазначив він.

Читайте також: Щойно в “Борисполі” відбулося гучне затримання

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *