В європейській країні попередили спробу держперевороту російськими спецслужбами

Суд у Чорногорії заочно засудив двох росіян, співробітників російської військової розвідки, до 15 і 12 років ув’язнення за підготовку державного перевороту. Про це повідомляє “Інвестор-ЮА”.

Сумарно, терміни ув’язнення отримали 16 осіб, які проходять у справі про держпереворот. До їх числа увійшли і лідери “Демократичного фронту”, які виступали проти входження країни в НАТО і за дружбу із Сербією і Росією.

Переворот, за версією сторони обвинувачення, повинен був відбутися 16 жовтня 2016 року — в день парламентських виборів у країні. Двоє росіян — Едуард Шишмаков і Володимир Попов були визнані організаторами заколоту.

Шишмаков отримав 15 років в’язниці, а Попов — 12 років. Два лідера “Демократичного фронту”, Андрій Мандіч і Мілан Кнежевіч, засуджені на п’ять років кожен.

Стало відомо коли Аваков покине посаду міністра внутрішніх справ

За версією чорногорської Спеціальної прокуратури, метою перевороту був зрив вступу країни в НАТО.

В Чорногорії стверджують, що Шишмаков і Попов заплатили громадянину Сербії а бойовину ДНР Сінджелічу 200 тисяч євро, щоб він завербував до 500 осіб і закупив зброю. У початкових показаннях Сінджеліч зізнався, що у вересні 2016 року був у Москві, де й зустрівся з “російськими націоналістами”, які представилися Едуардом Широковим і Володимиром Поповим.

За його словами, вони дали зрозуміти, що мають відношення до спецслужб, і запропонували йому наступний план. В конкретний день 500 осіб повинні були розбитися на три групи: перша повинна була потрапити в парламент, переодягнувшись у поліцейську форму, друга — змішатися з протестуючою опозицією, а третя — сфокусуватися на поліції. Старт перевороту повинна була дати саме друга група, ініціювавши заворушення й захоплення парламенту.

Передбачалося, що просербська та проросійська опозиція таким чином захопить владу в країні й відмовиться від планів вступити в НАТО.

Читайте також: Вакарчук йде на парламентські вибори
Вчора ввечері підстрелили депутата від БПП
Стали відомі деталі вчорашньої атаки на російську військову базу

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *