В Україні прогнозується рекордне виробництво азотних добрив

Україна виробить близько 100 тис. т селітри в серпні та вийде на рекордні 220+ тис. т за всіма видами азотних добрив. Це найбільший показник з березня 2022 року. Про це повідомляє “Інфоіндустрія”.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Відзначається, що зростаючий попит на азотні добрива в країнах ЄС та на ринках Азії дозволяє виробникам сподіватись на сталий попит на азотні добрива протягом наступних трьох місяців, тож продаж “наперед” не оминув і Україну.

Коментар: Завдяки успішному продажу азотних добрив у червні та липні Ostchem зміг забезпечити себе замовленнями наперед до вересня, тож зараз важливо включити виробництво на максимум. Завдання перед двома заводами немале, адже на ринку за різними підрахунками вже могло бути продано за два місяці від 120 до 150 тис. т селітри та 60-70 тис. т карбаміду, не говорячи про КАС та інші добрива, попит на які ще не повністю задоволений, адже осінні польові роботи в Україні тривають“, — йдеться в повідомленні.

Очікується, що в серпні заводи в Черкасах та Рівному вироблять до 100 тис. т селітри, Черкаський “Азот” виконає план-максимум по карбаміду та на 60% завантажить КАС, а “Рівнеазот” зможе запустити вапнякову селітру в другій половині серпня. Тож усього заводи вироблять 220-225 тис. т продукції — абсолютний рекорд за останні 530 днів війни в Україні.

Аналітики звертають увагу на важливий аспект: у вересні можуть бути запущені ОПЗ та “Дніпроазот”, і це додаткові обсяги азотних добрив на ринку країни, що воює. Тож заводи будуть конкурувати між собою за обмежений за споживанням український ринок та пробувати свої сили на світовому ринку.

Читайте також: У Білому дім назвав умову для навчання українських пілотів на F16

Хто з виробників не встигне продати азот на внутрішньому ринку в серпні (коли купують агрохолдинги), той буде змушений його тримати до лютого (коли купуватимуть малі та середні агропідприємства). Інший варіант продажу — постачання азотних на експорт. Саме цей варіант буде для всіх цікавий з вересня 2023 року. Кон’юнктуру ринку добрив ускладнив вихід росії із “зернових домовленостей”, що впливає на рівень цін на агропродукцію.

Проте агросектор у 2023 році зуміє отримати гарний врожай, і за умов успішного його продажу шанси купити більше добрив у 2024 році у аграріїв зберігаються.