В Україні змінилася застава для кандидатів у мери: деталі

Ухваливши зміни до виборчого законодавства, Верховна Рада значно зменшила розмір застави для кандидатів у мери українських міст на майбутніх місцевих виборах. Вони відбудуться 25 жовтня.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Рух ЧЕСНО повідомляє, що ухвалений взимку Виборчий кодекс збільшив застави для кандидатів у більш ніж 40 разів. 

Саме тому для того, щоб балотуватися в мери Києва, потрібно було заплатити понад 4 мільйони гривень. При цьому застава на президентських виборах становить 2,5 мільйона.

Зараз же розмір застави скоротився приблизно в 10 разів. Він вираховується за формулою, яка залежить від кількості виборців в місті.

Кандидат у депутати сільської, селищної або міської ради населеного пункту, в якому зареєстровано менше ніж 10 тисяч виборців, повинен буде заплатити 20% мінімальної зарплати (це 944 грн). 

В той же час кандидати на посаду голови села чи міста, де зареєстровані до 75 тисяч виборців, сплатять заставу в розмірі мінімальної зарплати (4 723 грн).

У великих містах кандидати платитимуть близько 209 гривень за кожну тисячу виборців. 

Найменшою серед таких є застава для кандидатів у мери Ужгорода — 19 тисяч гривень. Найдорожчими ж для кандидатів стануть вибори мера Одеси (147 тис. грн), Дніпра (157 тис. грн), Харкова (219 тис. грн) і Києва (445 тис. грн).

Джерело: сайт Рубрика

Читайте також: Європейський Союз надасть Україні пакет допомоги на 105 млн євро

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *