Воїн АТО із Закарпаття підкорив гору Гемба на інвалідному візку

Рустам Росул – житель Мукачева. До війни на Донбасі служив прикордонником, в 2014-му – відправився на фронт. Звідти повернувся героєм України, але в інвалідному візку після поранення. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Днями Рустам піднявся на гору Гемба, вона знаходиться в полонині Боржава – гірському масиві Карпат. Дістатися до вершини висотою 1491 метр Рустам зміг завдяки допомозі своїх друзів.

Рустам – діючий учасник української національної збірної “Ігор Нескорених”. У цьому році він буде змагатися відразу в трьох дисциплінах: штовхання ядра, стрільба з лука та велоспорт на шосе.

Рустам потрапив в українську збірну в цьому році. До цього він проходив курс реабілітації після поранення.

Коментар: Мене нашпигувалі кулями: Чотири кульових пораненя, осколки я не рахую. Пошкодили хребет, легені, черевну порожнину, праву ногу. У мене було 8 операцій, потім майже рік просто валявся у ліжку в госпіталі Прикордонників у Києві. Потім – первинна реабілітація у Винниках на Львівщині на базі ветеранів, аж згадувати страшно ті умови. А тоді вже рік у США. Приїхав додому і потроху реабілітувався“, – розповів Рустам.

Ігри Нескорених (Invictus Games) – міжнародні спортивні змагання колишніх військовослужбовців, які під час бойових дій отримали травми, що призвели до інвалідності. Ігри заснував британський принц Гаррі – він служив в Афганістані. Перші Invictus Games пройшли в Лондоні в 2014 році.

В Україні є своя збірна, яка виступає на іграх. У 2017 році вона вперше взяла участь в Invictus Games в Торонто. Цього року змагання повинні були пройти в Гаазі з 9 по 16 травня, але їх перенесли через пандемію. Крім України в них візьмуть участь ще 18 країн: Афганістан, Австралія, Бельгія (вперше), Канада, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірак, Італія, Йорданія, Нідерланди, Нова Зеландія, Польща, Румунія, Великобританія і США.

П’ятсот колишніх військових змагатимуться в стрільбі з лука, легкій атлетиці, веслуванні на тренажерах, екстремальному водінні, пауерліфтингу, велоспорті, волейболі, плаванні та регбі в колясках. Цього року склад нашої збірної розширили до 20 осіб.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Як розпізнати інтернет-фейк: головні поради