Чи вирішить базовий дохід все більшу нерівність

З кожним роком ми можемо бачити як зростає нерівність між так званим “1 відсотком” та всіма іншими. Ця зростаюча нерівність непокоїть уряди держав і заможних людей. Зрозуміло, ніхто зараз не вірить в утопічні ідеї рівності, проте з’являється все більше думок проте, як перестрибнути прірву нерівності.

Одним із таких інструментів може стати так званий “базовий дохід”. Тобто певна сума коштів, що буде виплачуватись чи державою, чи місцевими органами влади для усіх громадян окрім їхньої зарплатні. Зараз є кілька підходів до того, як потрібно здійснювати такі виплати. Зокрема є дискусія чи вони мають бути на рівні прожиткового мінімуму, чи все ж дещо меншими.

Попри застереження, експерименти показали, що базовий дохід позитивно впливає на пошук людьми роботи, якщо вони її не мають.

Сама ж ідея є не новою. ЇЇ вперше сформулював Томас Пейн у 1795 році. Він запропонував виплачувати кожному англійцеві 15 фунтів стерлінгів при досягненні 21-го року, а також по 10 фунтів стерлінгів кожного року після 50-тиліття. Пейн вважав, що такий підхід стане справедливим способом боротьби з бідністю і нерівністю доходів. Одним із найвідоміших експериментів з базовим доходом тривав 5 років (з 1974 по 1979 рік) у канадському містечку Дофін, в провінції Манітоба.

Зараз уже є багато думок про те, що люди котрі отримують кошти більші за певну суму мають сплачувати спеціальний податок для утримання бідних.

Прихильники та противники цієї ідеї наводять багато різних аргументів як в її підтримку так і проти. Все ж, більшість експертів розглядають базовий дохід з точки зору держави і навантаження на бюджет, проте тут забувається ефект нерівності. Уже зараз є ряд заможних людей, котрі планують запровадити як експеримент систему базового доходу через свої фонди в спеціально вибраних для цього містах. 

“Наша економічна система дозволяє мільйонерам ставати мільярдерами. І вони роблять це за рахунок простих американців, ніяк не допомагаючи змінити їхнє життя на краще. Під удар потрапляють і соціально незахищені верстви населення, і середній клас”,

– впевнений співзасновник Facebook Кріс Хьюз.

Важливим плюсом базового доходу є той, що він сприятиме пошуку нових джерел заробітку і буде своєрідною подушкою безпеки при ризиках. Варто зауважити, що за допомогою базового доходу можна скоротити певну кількість соціальних виплат. Критики ж базового доходу забувають, що численні соціальні зобов’язання дерджав перед громадянами майже нічим не відрізняються від нього, але ускладнюють отримання допомоги. Можливо базовий дохід і не зменшить нерівність чи не зробить всіх людей заможними, проте він цілком може стати значною допомогою та стимулом для найбідніших верств населення.

 

Олександр Денисюк – аналітик, аспірант кафедри історії НаУ “Острозька академія”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *