ВСЕ ПРОСТО: про венесуельських снайперів, Берні Сандерса і кропивницьке порно

Інколи складається враження, що в очікуванні весни світ навколо починає сходити з розуму — теракти, репресії, революції і тд. Але, давайте разом розбиратися, що ж такого відбулося в світі за минулий тиждень, разом з сайтом “Інвестор-ЮА”.

1. Мені здається жоден огляд тижня не може пройти без згадки про якогось диктатора, котрий в своїй країні влаштовує чергову дурню. Цього разу наш любий Реджеп Ердоган потурбувався аби нам було про що говорити і почав чергові репресії всередині Туреччини.

Декілька годин тому там були затримані майже три сотні військовослужбовців, яких звинуватили у зв’язках з опозиціонером Фетхуллахом Гюленом, який вже багато років переховується в США. Офіційна Анкара звинувачує його в організації спроби державного перевороту в Туреччині у 2016 році і вимагає екстрадиції. Але, звісно, США ніколи Гюлена не віддасть.

Особливо враховуючи те, що від цього нібито “путчу” виграв тільки Ердоган. Мудреці кажуть — “Шерше ля кому вигідно”. Одразу після псевдо-перевороту влада заарештувала 220 тисяч опозиціонерів, звинувативши їх у нібито підтримці Гюлена. І ще 130 тисяч держслужбовців, які симпатизували опозиції, втратили роботу.

З того часу, цей “переворот” використовується по декілька разів на рік, для придушення противників режиму, прикриваючись “боротьбою з революціонерами”. Словом, ніхто в цивілізованому світі вже давно не вірить Ердогану, але його це не сильно бентежить. Не султанське то діло — звертати увагу на всіляких там борців за свободу слова і права людини.

Українці потрапили до рейтингу найінноваційніших компаній світу

2. Від одного малосимпатичного мені Президента перейдемо до наступного. Дональд Трамп! Він зараз ну дуже сильно хоче побудувати стіну на кордоні з Мексикою. Для цього з бюджету США треба багато мільярдів (*тепер вже вісім), які Конгрес не виділяє. Винахідливий Трамп знайшов шпарину — оголосив у країні надзвичайний стан, який дав доступ до резервних грошей, які він і збирається витратити на будівництво стіни.

Але, надзвичайний стан — зовсім не іграшки, особливо у такій сталій демократії як — США. За це 16 штатів подали позов проти адміністрації президента США. Він з усіх сил намагається вийти переможцем з цієї ситуації, але на більше ніж саркастичні твіти в стилі “сам дурень” поки не спромігся. Тож, чекаємо продовження історії.

3. Не будемо далеко відходити від теми США. Наступного року там відбудуться чергові Президентські вибори, про участь у яких вже заявив один з найпопулярніших політиків, а за сумісництвом — великий противник діючого Президента — Берні Сандерс. Те, що Сандерс не став Президентом на минулих виборах, просто наслідок корупційності діючої системи. (*так, в США теж є корупція — вони не святі). Хілларі Клінтон, скажімо так “за допомогою не зовсім чесних методів” здобула право представляти Демократичну партію на виборах. Де згодом відчула себе листом фанери над французькою столицею.

Що важливо, за соціологією — Сандерс в очному протистоянні з Трампом, перемагав республіканця з різницею в понад 20%. Причина цього, в тому що Хілларі має величезний антирейтинг всередині самої Демократичної партії, і багато людей голосували за кого-небудь, аби тільки не за Клінтон. Сандерса — навпаки, люблять майже всі демократи і навіть поважають самі республіканці.

ЄC ускладнив правила в’їзду для українців

За все життя він, на відміну від Клінтон, ніколи не був помічений в корупції, виступав проти війни у В’єтнамі, ще до того як це стало мейнстрімом, завжди боровся проти расової дискримінації і т.д. На даний момент не так вже й багато політиків в США, які мають настільки хорошу репутацію і рівень підтримки. Але, проти нього грає один важливий фактор — вік. На момент виборів йому буде вже 79 років. Тож особисто я, бажаю йому міцного здоров’я і сил вже найближчим часом розгребти ці “Трампові конюшні”.

4. Ну і останнє про США. Там розгорілася неабияка дискусія через колишню жительку штату Алабама — Ходу Мутану. Вона народилася на території США, але була дочкою дипломатів з Ємена. В 2014 році дівчина одружилася з бійцем «Ісламської держави» і виїхала на контрольовану бойовиками територію Сирії. Там вона знімалася у пропагандиських відео ІДІЛ, де навіть спалювала паспорт США. І от, нещодавно, вона заявила, що шкодує про своє рішення і дуже хоче повернутися до Америки з сином.

Майже дзеркальна ситуація відбулася і в Великій Британії. Там, колишня піддана її Величності — Шаміма Бегам, яка у 2015 році втекла до Сирії і приєдналась до джихадистів теж заявила, що хоче повернутися на туманний Альбіон. Вона, до речі, вже народила двох дітей, які щоправда загинули через вкрай низький рівень медицини в таборі ісламістів. Тепер вона хоче повернутися додому, щоб зберегти вже третю дитину.

В обох цих випадках, за жінок активно вступилися не тільки їхні сім’ї і адвокати, а й значна частина суспільства. Але ні Британія, ні США не спішать приймати їх з розпростертими обіймами. Особисто я, навіть не знаю як краще вчинити з цими жінками. З одного боку — вони були частиною терористичних організацій і таке пробачати не можна, а з іншого — людяність, всепрощення й інші такі штуки.

Як варіант, можна дозволити їм повернутися, але одразу посадити до в’язниці. Але в такому випадку жінки стануть з одного боку мішенню для місцевих ультраправих, а з іншого — мученицями в очах радикальних ісламістів. Суцільний цугцванг. Не знаю навіть як Лондону і Вашингтону виходити з цієї ситуації.

У Києві зібрався проплачений мітинг проти проплачених мітингів (ФОТО)

5. Цього тижня у Венесуелі розгорнулася історія, варта сценарію для голлівудського фільму. Там група професійних снайперів записала відеозвернення до місцевого диктатора, який все ніяк не хоче йти у відставку — Ніколаса Мадуро. У своєму зверненні вони заявили що перейшли на територію Колумбії і зараз готові направити зброю проти президента-узурпатора.

Не те щоб це було чимось дуже несподіваним. Де-факто у Венесуелі вже новий в.о. Президента — Хуан Гуайдо. Його підтримує майже увесь демократичний світ, а старого корупціонера, диктатора і колишнього водія автобуса Мадуро — тільки декілька таких же авторитарних режимів. Втім, Мадуро дуже не хоче звільняти своє президентське крісло (*читай — йти під суд) і з усіх сил тримається за владу. Але, звичайним жителям він настільки осточортів, що більшість з них бачити його не хочуть і відкрито підтримують опозицію.

Однак, історія з відеозверненням дуже швидко закінчилася. Буквально через день венесуельський журналіст Роман Камачо написав у своєму Твіттері, що військовослужбовці були затримані. На даний момент про їхню долю нічого конкретно не відомо. Але, думаю, якщо виявиться що їхню ліквідували, це ще пришвидшить процес ліквідації самого режиму Мадуро.


Вбивство річної давнини героя венесуельської опозиції Оскара Переса сильно затрясло стілець під Мадуро, а вбивство групи снайперів — може стати фінальним цвяхом у труну венесуельської диктатури. Сподіваюсь не занадто пафосно прозвучало.

6. Дуже цікава тенденція зараз набирає обертів в Росії. Всі ви знаєте наскільки Росія авторитарна і поліцейська держава. Представники влади і силових структур там просто недоторкані “суперлюди”. І ось, в такому суспільстві підлітки, здебільшого школярі, по всій країні раптово починають відловлювати і гамселити представників поліції. В прямому значенні цього слова — фізично бити. Це може бути звичайний копняк під зад, а може бути й справжнє побоїще.

Кияни заплатили 39 млн грн за електроенергію не тій компанії

Ми не будемо розбирати кожен окремий випадок, бо за останні тижні їх трапилося дуже багато. Відзначимо тільки тенденцію. Молоде покоління росіян не готове приймати авторитарні умови, в яких росли їхні батьки. Оскільки чесних виборів і свободи слова там ніколи й не було, вони знайшли свій спосіб “протесту”. Радикальний, жорстокий і кривавий. Але дуже цікаво до чого він може привести.

7. І останнє на сьогодні — в Кропивницькому директор облавтодору включив на повну гучність порно-ролик просто на засіданні ОДА.

Зараз не зрозуміло, зробив він це навмисно, чи просто хотів подивитися відео без звуку і техніка підвела. Але факт залишиться фактом — це розворушило не тільки чиновників на нудному засіданні, а й всю країну, де багато ЗМІ обговорювали порнографічні вподобання директора Кропивницького облавтодору ледь не активніше ніж близькі Президентські вибори.

Читайте також: ВСЕ ПРОСТО: про російські ракети, китайський соціальний рейтинг і “Втечу з Шоушенка”

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал.

Юрій Величко – журналіст 
“Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *