ВСЕ ПРОСТО: про російські ракети, китайський соціальний рейтинг і “Втечу з Шоушенка”

В Україну поступово приходить весняне тепло, а в решті світу цілком ймовірно розпочинається нова “холодна війна”. Про це і не тільки, в сьогоднішньому огляді найважливіших новин минулого тижня.

1. Минулий тиждень видався б достатньо нудним, якби не США. Там держсекретар Майк Помпео заявив, що вони розривають договір про ракети середньої і малої дальності, який був укладений між США і СРСР ще в 1987 році. Фактично, його підписання стало величезним кроком до завершення “холодної війни”. За цим договором, американці і росіяни не мали права будувати ракети, які здатні пролетіти понад 500 кілометрів. Що важливо, більшість агресивних диктаторських країн, як то Північна Корея, Іран, Пакистан і тд, не були обтяжені дією цього договору і створювали такі ракети швидше ніж відкривалися нові ресторани МакДональдс.

А тепер і Росія створила собі ракету “9М729”, яка порушує цій договір. В Москві відповіли дуже цікаво, мовляв “так — вона може пролетіти більше 500 кілометрів, але ми не заправляємо її настільки”. США швидко відреагували на це і вийшли з договору. Що ніби й логічно, але тепер такі ракети будуть легально знаходитися на озброєнні не тільки в США, а й у Росії. А пояснювати скільки один азійський диктатор може натворити цими ракетами мабуть буде зайве. Тож, відтепер, увесь світ буде спати не настільки спокійно. А Україна в першу чергу.

Хто восени потрапить до Верховної Ради? (соціологія)

2. Щоб надовго не відходити від теми США, згадаємо Дональда Трампа, який черговий раз виставив себе бовдуром, а не політиком. Більше року тому, під час підготовки до зустрічі з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моди, Трамп чи то оговорився, чи то всерйоз, назвав Непал і Бутан англійськими словами “nipple” і “button” — (“сосок” і “кнопка”). А після цього ще й припустив, що вони є частиною Індії.

І ось днями на каналі CNN з’явилася інформація, що Трамп на своїх нарадах у Білому Домі продовжує називати ці країни зі своєю “специфічною” вимовою. Американські ЗМІ, звісно ж, розігнали цю історію по всьому світу. Взагалі, Президенти США завжди могли дозволити собі багато, але таке дурне порушення дипломатичних норм не снилися навіть молодшому Джорджу Бушу.

3. Така неосвіченість і хамська поведінка Трампа легко пояснюється даними про його особистий графік, який нещодавно злили в мережу. Там показується що з 503 робочих годин за останніх три місяці майже 300 він “валяв дурня”. До цього часу увійшов перегляд телебачення, серфінг в соцмережах, читання газет і тд. Звичайно, одразу ж після публікації його особиста помічниця заявила що, — “Президент Трамп працює для американського народу важче, ніж будь-хто в новітній історії”. Цікаво, хоч хтось їй повірив?

“Бот-ферми”: самообман чи реальний вплив на політичні процеси?

4. Натомість, де важко працюють, так це в Китаї. І ця праця скоро може призвести до таких наслідків, що сюжет серіалу “Чорне дзеркало” нервово куритиме дивлячись на азійську реальність. В кількох десятках міст Китаю вже ввели державну систему соціального рейтингу. Місцева компартія і особисто Президент Сі вирішили, виставляти громадянам оцінки за хорошу поведінку. Тих хто буде добре себе поводити планують заохочувати пільгами, а тих хто не дуже — карати заборонами. Контролюватися буде все, від переходу дороги в неналежному місці, до ухилення від виплати аліментів. Вже в наступному році планується розширити програму на всю країну. З точки зору влади, я можу зрозуміти чому вони таке вводять і навіть впевнений, що їм це вдасться. Але як звичайна людина — розумію що про існування реальної опозиції, свободу слова, дотримання прав і свобод рядових громадян тепер в Китаї говорити не доведеться. Особисто мені страшно. Сподіваюся до нас це дістанеться ще не скоро.

5. Далі перенесемося на Близький схід. Між Ізраїлем і Сектором Гази відбувається те, що в їхній ситуації навіть загостренням назвати важко. Але це тільки тому, що мир останній раз в тому регіоні бачили багато десятків років тому. Нещодавно ми згадували, що на західному березі ріки Йордан все густіше і густіше заселяються ізраїльтяни. Їх там вже настільки багато, що для палестинців місця просто не залишилося. І ось, нещодавно, з подачі прем’єр-міністра країни Біньяміна Нетаньяху розпочалося будівництво нового паркану на кордоні з вже Сектором Гази. Не те щоб там раніше був прохідний пункт. Вже зараз Сектор Гази відокремлений від Ізраїлю парканом із колючим дротом, сторожовими вежами, тришаровим морським бар’єром і навіть підземними загородженнями, які нейтралізують систему підземних тунелів палестинців. Нова стіна, яка до речі заввишки шість метрів та довжиною 65 кілометрів, має стати завершальною частиною всього цього комплексу.

Ось так має виглядати стіна в державі, яка справді хоче захиститися від зовнішньої агресії. Без жодних натяків, якщо що.

6. Закінчимо сьогодні історією, яка дуже схожа на сценарій фільму “Втеча з Шоушенка”. Тільки тут не буде щасливого фіналу і красивої сцени під дощем. В маленькому містечку Пембрук Пайнс у Флориді провалилася земля посеред вулиці. Місцева влада подумала що провал стався в результаті розмивання грунту підземними водами, але це було б надто просто. Виявляється, причиною провалу став 45-метровий тунель, який хтось вирив щоб пограбувати місцевий банк. В лісовому масиві поруч знайшли вхід в тунель. Виявляється якісь умільці копали його вручну, використовуючи тільки лопати і кирки.

Не те щоб я в цій ситуації вболівав за потенційних грабіжників, але думаю вони круті. До речі, їх так і не спіймали.

Читайте також: ВСЕ ПРОСТО: про теракт на Філіппінах, протести в Сербії і американського Мауглі

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал.

Юрій Величко – журналіст
“Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *