“Бот-ферми”: самообман чи реальний вплив на політичні процеси?

Більшість активних користувачів соціальних мереж рано чи пізно помічають як під політичними постами певних людей з’являється підозріла активність. Зрозуміло, що не сталося дива, і кільком десяткам, а то й сотням людей не стало раптом цікаво витрачати свій час на коментарі під чиїмось постом, який має відверто політичне забарвлення. Це звичайні політтехнології, які останніми роками активно застосовуються як в Україні, так і за її межами. Детальніше про це читайте на “Інвесторі”.

Чого варта тільки ситуація, яка розгорнулася навколо можливого впливу Росії на президентські вибори в США? Ту ж “руку Кремля” підозрювали у причасності до протестів “жовтих жилетів” у Франції. Чи до руху “Brexit”, який розгорнувся у Великобританії. І навіть до протестів у Каталонії, де вимагають відділення від Іспанії.

“Самопоміч” отримає 56 млн грн за дотримання гендерного балансу

Але вплив ботів, для формування громадської думки, відбілювання або паплюження чиєїсь репутації можна спостерігати не тільки на такому високомі рівні. В Україні багато чиновників, навіть місцевого гатунку, мають свої “ферми”.

Як вони виглядають?

Для того щоб завести свої “ботоферми” не потрібен якийсь особливий адмінресурс, влада чи зв’язки у фейсбуці. Достатньо мати гроші і працівників, які знають правила цієї “онлайн гри”. Одна людина може одночасно вести близько 20 акаунтів у фейсбуці. Для створення одного акаунту потрібно лише e-mail пошта, номер телефону і фотографія, яку зазвичай беруть з соцмереж, дія яких обмежена на території України. Вже одна така людина з 20-ма акаунтами може щодня писати сотні коментарів під потрібними публікаціями. Ці коментарі, звісно, не відображають актуальні настрої в суспільстві, але сильно впливають на думку звичайних користувачів.

Україна в індексі сприйняття корупції одна з найгірших у Європі (статистика)

При необхідності, під постом замовника можна створити переписку з величезної кількості схвальних коментарів, що виглядає як щира народна підтримка. Тоді у справжніх людей, вже на підсвідомому рівні формується думка, що раз стільки звичайних людей підтримують цю особу, або її точку зору, то мабуть і справді діяч робить хороші речі.

Такі ферми можуть використовуватися і для створення негативного іміджу. “Ботофермі” легко атакувати будь-яку публікацію в мережі. Уявимо, опонент власника “ферми” публікує у себе матеріал про свою чергову ініціативу. Тоді боти з величезної кількості акаунтів починають писати негативні відгуки, звинувачувати його у всіх смертних гріхах і навіть переходити на погрози і особисті образи. У більшості реальних користувачів, які прочитають цей пост, складеться враження, що автор не найкраща людина, раз стільки людей пишуть про нього негатив.

Прогульники: десятки депутатів взагалі не з’являються на робочому місці (статистика)

Звісно, що в умовах постійної інформаційної війни обов’язково з’являться люди і компанії, котрі захочуть надавати подібні послуги. Частина з них пропонують створення ботів від 5 до 500 грн. Здебільшого це неякісні боти, які створені напередодні, мають 1-2 фотографії і підписку на декілька груп. Такі акаунти часто баняться і видаляються фейсбуком. Для того щоб отримати якісних ботів, які справді схожі на профілі живих людей, потрібно витратити десятки тисяч гривень.

“Повний пакет”, який містить в собі якісне просування особистої сторінки, або групи, “тролінг” опонентів, поширення потрібної інформації з гарантіями необхідного охвату аудиторії обійдеться замовнику від 100 тисяч гривень до півмільйона на місяць. Ціни дуже залежать від періоду. Під час виборів такі послуги обходяться найдорожче.

Тому, будьте обережні в інтернеті, і намагайтеся не піддаватися впливу коментаторів з фейсбуку.

Також читайте: Бо у них краще: як трудова міграція може знищити Україну

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *