ВСЕ ПРОСТО: про теракт на Філіппінах, протести в Сербії і американського Мауглі

Доки в Україні одні збираються легалізовувати марихуану, а інші проводять партійні з’їзди — ми пропонуємо вам короткий огляд найцікавіших подій минулого тижня з усього світу.

1. Почнемо сьогодні з Франції. Там Президент Еммануель Макрон вистрілив собі в голову з дробовика. В переносному значенні, звісно. Але для його політичної кар’єри нещодавні події схожі на дріб у потилиці. Там державна рада дала дозвіл поліції на використання гумових куль проти учасників протесту “жовтих жилетів”. Де-факто це ініціатива не Макрона, але асоціюватимуть все тільки з діючим Президентом. Не заборонив — означає дозволив. А французи такого не люблять, і на своїх протестах звикли не пісні співати і наметові містечка ставити, а вогнем і мечем вибивати у влади бажаного. А коли по ним ще й гумовими кулями стріляти почнуть, боюсь навіть уявити що буде.

2. Дуже важливі речі зараз відбуваються у столиці Сербії Белграді. Вони за своєю суттю сильно схожі на Україну часів Революції Гідності. Там є проросійський Президент, який обмежує свободу слова, переслідує опозиціонерів і журналістів, ну і, звісно, він замішаний в корупції. Звати цього пана Александар Вучич.


Александар Вучич

І ось він дуже сильно осточортів звичайним сербам. Ті ж, не сильно вагаючись, вийшли на свій “майдан”, вимагаючи відставки Вучича та діючого уряду. Зрозуміло, що ті не дуже хочуть проводити собі хірургічну операцію по “відриванні морди від корита”, тому всіма можливими способами намагаються всидіти у своїх кріслах і домовитися (*читай: купити, залякати) з опозиціонерами. Але поки що вдається не дуже добре. Страшенно цікаво чим все закінчиться. Можливо зовсім скоро вже Вучич буде давати інтерв’ю з Ростова.

3. Страшні речі цього тижня відбувалися і на Філіппінах. У чому справа? Вже багато десятків років там діє ісламістська терористична організація, яка принесла клятву вірності ІДІЛ і особисто Абу Бакру аль-Багдаді — “Абу Сайяф”.


Бойовикі “Абу Сайяф”

В кінці січня на півдні Філіппін пройшов референдум, на якому затвердили створення в країні нового автономного мусульманського регіону, але жителі архіпелагу Сулу голосували переважно проти. І ось найрадикальніші вирішили протестувати по-своєму. Двоє ісламістів-смертників підірвали себе у католицькій церкві і на паркувальному майданчику біля неї. В результаті — два десятки людей загинуло і ще майже сотня поранених. Якось так — від ІДІЛ залишилося саме дрантя, а справа їхня жива і досі. В страшний час живемо.

4. Тим часом в Латинській Америці не менш цікаво. Там лідер опозиції і віднедавна в.о. Президента Венесуели Хуан Гуайдо зробив дуже цікавий крок. Основними інвесторами у економіку Венесуели останніми роками були Росія і Китай, котрі підтримували диктатора Мадуро. І вони були не дуже в захваті від зміни влади в країні. Так, Мадуро досі сидить у президентському палаці, але реальної влади і підтримки суспільства вже давно не має. І ось, молодий і харизматичний Гуайдо відкрито заявляє на увесь світ — “Росія і Китай, зі зміною влади в країні, ваші інвестиції будуть у повній безпеці”. Фактично, якщо Росія і Китай погодяться на це, в Мадуро не залишиться серйозних союзників і опозиціонери, підтримувані рештою демократичного світу, стануть єдиною легітимною владою в країні. Дуже розумний крок. Гуайдо показує не по роках зрілу політику.


в.о. Президента Венесуели Хуан Гуайдо

5. Ну і завершимо сьогодні історією про сучасного Мауглі. Нещодавно в Північній Кароліні загубився трирічний хлопчик. В ті дні температура там опускалася до -6, тому після двох днів пошуків вже ніхто не сподівався знайти легко одягнену дитину. Але! Цієї новини б тут не було, якби все закінчилося погано. Виявляється, хлопчика врятував великий чорний ведмідь. Всі ці дні він зігрівав малюка, охороняв його від інших тварин і навіть годував. Дякуючи цьому хлопчик вижив і навіть не захворів. Тепер, за словами хлопця, в нього є новий друг, з яким було дуже цікаво “тусуватися”.

Читайте також: ВСЕ ПРОСТО: про заборону порно, перейменування Македонії і яйце-рекордсмена

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал.

Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *