ВСЕ ПРОСТО: про заборону порно, перейменування Македонії і яйце-рекордсмена

Доки вся Україна говорить тільки про вибори Президента, дуже багато цікавих новин втрачається з поля зору. Давайте сьогодні знову поговоримо про те, що ви могли пропустити в інформаційному шумі.

1. Новина, яка викликала найбільше обговорення цього тижня в українському медіапросторі — Оболонський районний суд Києва засудив екс-президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі. 13 років за державну зраду і посібництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. Звичайно, колишній гарант конституції не повернувся в Україну і суд відбувався заочно, але все ж — тільки 13 років. Втім оголошення навіть довічного ув’язнення ніяк не вплинуло б на ситуацію. Янукович і надалі проживає у передмісті Москви, прекрасно себе почуває і вже, мабуть, особливо не згадує про роки президентства.

ВСЕ ПРОСТО: про секс, бургери Трампа і щасливий порятунок саудівської біженки

2. Минулий тиждень пройшов у обговоренні Всесвітнього економічного форуму в Давосі. І тут цікаво не стільки, що там обговорювали, а те, що вперше в історії таку, раніше важливу, подію проігнорували багато світових лідерів. Президент США Дональд Трамп, прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, президент Франції Еммануель Макрон, глава Китаю Сі Цзіньпін — не відвідали Давос. Їх відсутність — це як плювок в обличчя решті світу. Своєю відсутність вони все більше показують замкнутість на внутрішніх проблемах: Трамп — будує стіну з Мексикою; Мей — закриває кордони з Європою; Макрон — намагається вирішити питання з протестами “жовтих жилетів”; Сі — надто зайнятий торговою війною з США. Тенденція дуже сумна. Якщо все так продовжиться, Давос перетвориться на вечірку, де будуть робити селфі і обговорювати проблему зменшення популяції карликових шимпанзе в Кенії. А виграють від цього тільки євроскептики, праві та ліві популісти, які все більше набирають популярності і, звісно, дрібні диктаторські режими, яким на руку світовий хаос і недомовленості.

3. Але якщо говорити про політиків, які не виконують своїх прямих обов’язків, то є й такі, що краще б взагалі не працювали. Так, нещодавно у США сенатор від Арізони Гейл Гріффін запропонувала ввести “податок на порно”.

Ініціативна тітонька вирішила, що якщо американці так люблять “полуничку”, то давайте заборонимо їм доступ до такого контенту, а хто все ж хоче отримати до нього доступ, повинен заплатити 20 доларів. А на виручені з цієї ініціативи гроші збудуємо стіну на кордоні з Мексикою. Звісно, що звичайні американці прозвали її “хворою маразматичкою” і відправили до психіатра. Але прецедент дуже цікавий. Раніше консервативні “динозаври” дуже рідко дозволяли собі такі ініціативи. А якщо дозволяли, то здебільшого в країнах з диктатурою. А зараз і в демократіях “скрєпоносці” починають голосно заявляти про себе.

“Податок на порно”: у США знайшли спосіб побудувати “Стіну Трампа”

4. Продовжують виносити таких нафталінових консерваторів і у інших країнах світу. Так, днями незграбу і диктатора Ніколаса Мадуро відсторонили від влади у Венесуелі. Опозиція масово заявила про узурпацію влади з боку Мадуро і призначила виконувача обов’язків президента голову парламенту Венесуели Хуана Гуайдо. Формально, зараз у Венесуелі два Президенти, але весь демократичний світ відкрито заявляє про підтримку протестантів і вітає венесуельців з перемогою над диктатором. Звичайно, що про перемогу можна буде говорити тільки тоді, коли Мадуро остаточно покине президентський палац, але, схоже, що зараз це тільки питання часу.

Революція у Венесуелі: Мадуро відсторонили від влади

5. Дуже цікава історія зараз розвивається в Греції. У цієї держави дуже складні стосунки з Македонією. У Греції є область, яка називається Македонія. І наявність незалежної держави Македонії завжди було кісткою у горлі для місцевих правих. Вони заявляють, що Македонія є тільки одна — грецька. Ця ситуація з назвою призвела до того, що Греція довгий час блокувала вступ Македонії в НАТО та ЄС. У 2008 році, коли розглядалося питання про членство країни в НАТО, саме через позицію Афін Альянс відмовив Македонії у вступі попри те, що вони виконали всі необхідні умови. Конфлікт триває вже три десятиліття. Здавалося б, конфлікт мав закінчитися коли Афіни та Скоп’є підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія. Однак, частину греків навіть такі поступки не влаштували. Вони вийшли на протести під парламент і навіть вступили в сутички з правоохоронцями.

Понад сотню з них вже затримали. Але не схоже, що протест на тому згасне. Чим закінчиться ця історія поки не зрозуміло. Але, сподіваюся, жителі Македонії все ж підуть своїм європейським шляхом .

6. Закінчимо сьогодні історією про яйце-рекордсмена. На початку року в Instagram зявився акаунт @world_record_egg, який дуже швидко поставив світовий рекорд і став найбільш залайканою фотографією в світі. За три тижні понад 50 млн користувачів лайкнули перше фото на акаунті і 9 млн підписалися на нього. Зараз з’явилося вже три фото кожне з яких показує як яйце тріскається. Вже є сотні конспірологічних теорій, що ж повинно врешті вилупитися з нього. Ну що ж, будемо й надалі слідкувати за найпопулярнішим у світі тамагочі.

Читайте також: Що чекає на світ у 2019 році?

 Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *