Хто він, кандидат Зеленський?

Останніми десятиліттями в Україні є стабільний запит на нові обличчя в політиці. Спершу українці синхронно голосували за будь-кого, аби не за комуністів, згодом організовували масштабні кампанії проти діючих Президентів і часто віддавали свої голоси за людей не з політичної еліти. Так колись високу підтримку в населення отримала партія “УДАР” Віталія Кличка, який прийшов у владу зі сфери, яка дуже віддалена від політичної діяльності. Також можна згадати і  “Партію зелених”, яка у свій час потрапила до Верховної Ради тому, що не асоціювалася з українською політичною елітою і здавалася позасистемною, повідомляє “Інвестор”.

Але така практика актуальна не тільки для України. Можна згадати актора — Рональда Рейгана, який став 40-им Президентом США. Італійський комік Беппе Грілло, створив партію “П’ять зірок” і у 2013 році отримав близько чверті голосів на парламентських виборах. У Словенії колишній комік, лідер лівоцентристської партії Мар’ян Шарец на президентських виборах восени 2017 року сенсаційно пройшов до другого туру і набрав 47% голосів.

Віднедавна схожа історія розгортається і в нас. Популярний комік, керівник студії “Квартал-95” Володимир Зеленський заявив про політичні амбіції. Шоумен одразу розділив український соціум на дві частини. Перша — звинувачує його у відсутності політичного досвіду і залежності від олігарха Ігоря Коломойського, друга — вбачає у ньому шанс на зміну усталеної політичної еліти і можливість на початок справжніх реформ.

Прогульники: десятки депутатів взагалі не з’являються на робочому місці (статистика)

На даний момент майже не залишилося людей, які нейтрально ставляться до кандидата Зеленського. Його або щиро підтримують, або відкрито ненавидять. Що цікаво, передвиборча кампанія команди “ЗЕ” відкрито націлена на молодь. До передвиборчого штабу здебільшого входять люди, вік яких не досягає навіть 30 років. Соціологічні опитування говорять про те, що Володимира Зеленського на виборах готова підтримати молодь. І що найважливіше, для цього молодь чи не вперше за всю політичну історію України готова прийти на дільниці.

Ціна “Кримнашу”: кожен росіянин втрачає 2 тисячі доларів

За нинішніми соціологічними опитуваннями теж прослідковується цікава закономірність. Ще до відкритої заяви про наміри йти в Президенти, Зеленський входив до трійки лідерів, програючи у рейтингу електоральних симпатій Юлії Тимошенко, і розділяючи 2-3 місце з діючим Президентом Петром Порошенком. При цьому, у Зеленського зберігається позитивна динаміка підтримки. Навіть до офіційної заяви рейтинг ніколи не опускався нижче 10%.

В новорічну ніч він в ефірі телеканалу “1+1” заявив про наміри йти у Президенти. Навколо цієї історії з’явилося багато конспірологічних теорій, що мовляв насправді все це тільки соціальний експеримент і насправді шоумен не збирається балотуватися. Однак, нещодавно, на свій 41-ий день народження, Володимир Зеленський таки офіційно подав до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом на посаду Президента України і вніс 2,5 млн гривень застави. Одразу після подачі документів Зеленський провів короткий брифінг для преси, де вперше продемонстрував текст своєї передвиборчої програми.

Звісно, не обійшлося у передвиборчій кампанії кандидата “ЗЕ” і без скандалів. Нещодавно журналісти програми Радіо Свободи “Схеми” провели розслідування, під час якого знайшли три російські компанії, які займаються виробництвом кінофільмів і телевізійних програм. Кінцевими власниками всіх цих трьох компаній вказані Володимир Зеленський та його бізнес-партнери Андрій Яковлев, Борис і Сергій Шефіри і Тімур Міндіч.

Майже одразу навколо цієї історії розгорнулася велика інформаційна кампанія. Противники кандидата “ЗЕ” звинувачують коміка у роботі на державу-агресора і отриманні грошей з Росії. Основний конфлікт розгорнувся навколо кіпрської компанії “GREEN FAMILY LTD”, яка виступає засновником трьох кінокомпаній, котрі дійсно працюють на території Росії. Це “Вайсберг Пикчерс”, “Платинумфильм” та “Грин Филмс”.

В Україні майже 5 тисяч мільйонерів: наймолодшому 7 років (статистика)

19 січня сам Володимир підтвердив, що в Росії дійсно працює компанія, яка пов’язана з ним співвласністю, але пообіцяв вийти з неї найближчим часом.

Прощавай, Польща: українських заробітчан переманюють у Німеччину

Варто зазначити, що у кандидата в Президенти і справді швидко відреагували на цю історію. За декілька днів Зеленський вже написав заяву про вихід зі складу акціонерів кіпрської компанії
“GREEN FAMILY LTD” , яка володіє фірмою на території Росії. Тобто, відтепер Зеленський офіційно розірвав усі стосунки з компанією, яка мала відношення до Російських фірм.

До президентських виборів залишилося ще близько двох місяців і багато може змінитися у політичних симпатіях українців. Хто ж переможе у битві за президентське крісло 2019? Буде цікаво спостерігати.

Читайте також: “Технічні кандидати” — хто вони такі і чому ми за них голосуємо?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *