100 років тому в обігу з’явилась гривня

Сто років тому – 1 березня 1918 року – в Житомирі за головуванням Михайла Грушевського прийнято “Закон про грошову одиницю, биття монети та друк кредитових державних білетів”. Нова грошова одиниця почала називатись гривня, пише “Інвестор”

Зазвичай події сторічної давнини, періоду Української революції, та перших проб державотворення, всім уявляються як якийсь сумбур. Одна влада змінює іншу, постійні укази яких ніхто не виконує, бойові сутички. Хтось ще може пригадати трьох найвідоміших персон того часу, а саме Михайла Грушевського, Володимира Винниченка та Симона Петлюру.

І хоч би як дивно нам зараз це не здавалось, проте українські діячі розуміли, що потрібно розбудовувати власну економічну систему. Своя незалежна економіка не можлива без своєї валюти і своєї валютної політики. Таким чином, виникає перша українська грошова одиниця того часу – “карбованець”. Затвердили його ще 1 січня 1918 року, а назва була українізованою від російського “рубля”. Перша українська банкнота номіналом “100 карбованців” з’явилася в обігу 5 січня 1918 року. Конвертувалася валюта один до одного з  російським рублем.

Проте, вже 1 березня було затверджено нову грошову одиницю, що дістала історичну назву “гривня”, сучасним монетам мали відповідати так звані “розмінні марки”, що мали назву “шаг”. Нова валюта  мала відповідати – 8,712 грамам золота та співвідноситись – 2 гривні до 1 карбованця. Поділятись вона мала на 100 шагів та містити банкноти номіналом 2, 10, 100, 500 гривень. 

Нові українські гроші були чудово оформлені та мали друкуватися в Німеччині. На жаль, повністю втілити грошову реформу влада Української Народної республіки не змогла. 

Проте, незважаючи на складні соціально-економічні та політичні умови, в яких перебувала УНР, було налагоджено роботу банківської системи та створено Генеральне секретарство, згодом – міністерство фінансів. Вперше в українській історії введено в обіг паперові грошові знаки (карбованці) та власну валюту – гривню. Подальший розвиток фінансова система України отримала за гетьмана Скоропадського та Директорії УНР.

Хоча ця сторінка історії України була досить короткою, проте вона засвідчила те, що творення держави не можливе без власної економічної системи та незалежної монетарної політики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *