Азербайджан: економічне диво побудоване на нафті

Очільники Азербайджану високо оцінюють власні економічні здобутки. Проте, якщо поглянути детально то можна побачити, що країна перебуває у глибокій кризі, повідомляє “Інвестор”.

Азербайджан, як і більшість країн соцтабору отримав незалежність у 1991 році. Сама країна є невеликого розміру приблизно такого ж , як Австрія, де проживає трохи менше 10 мільйонів людей. Завдяки незалежності держава почала активно розвиватись.

За часів Радянського Союзу, окрім Баку та Сумгаїту, в Азербайджані не було ніяких промислових, сучасних міст. Ситуація змінилася з часу незалежності і особливо в останні 15 років, вся країна змогла модернізуватися. Це стало можливим завдяки величезних доходів від нафтового бізнесу.

Нафтові вишки Азербайджану в Каспійському морі

В роки масового буму на енергоносії країна переживала справжнє економічне диво. У період з 2000 по 2010 рік економіка в середньому зростала більше ніж на 15 відсотків щорічно. Відповідно до дослідження Transparency International, частка бідних людей у ​​країні зменшилася з трохи менше 50 відсотків у 2001 році до менше ніж 16 відсотків у 2008 році.

Незважаючи на такий чудовий старт і велику кількість великих державних проектів, експерти стурбовані подальшим економічним розвитком країни.

“Крім економіки нафти і газу, азербайджанська економіка слабо диверсифікована, зокрема, експортна економіка має низьке різноманіття: лише деякі продукти з Азербайджану є конкурентоспроможними на світових ринках”,

– зазначає Тобіас Бауманн, глава зовнішньоекономічної палати Азербайджану.

Цю думку яскраво ілюструє той факт, що прибуток країни у 2014 році різко впав, коли світові ціни на нафту за одну ніч майже вдвічі зменшилися. В наслідок того, що  Саудівська Аравія збільшила видобуток нафти та затопила світові нафтові ринки.

Нафтова криза сильно вдарила по Азербайджану. Національна валюта, манат впала в ціні в два рази. З тих пір економіка держави лише скорочувалася. За даними Світового банку, валовий внутрішній продукт Азербайджану вдвічі зменшився з приблизно 60 мільярдів доларів у 2014 році до майже 30 мільярдів доларів у 2016 році.

Криза спостерігається також у зовнішній торгівлі, сильно скоротилися показники як імпорту, так і експорту товарів. Приклад Азербайджану є показовим як залежність всієї економіки від енергоносіїв може призвести до кризи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *