Чи перейде Україна на літній час у 2021 році?

Цього року Україна вперше за тривалий час може відмовитися від ідеї з переведенням годинників на літній та зимовий час. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт “Про обчислення часу в Україні” (реєстр. № 4201). Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

Якщо депутати підтримають цей законопроєкт, Україна не буде переводити годинники двічі на рік, а залишиться жити за єдиним встановленим часом (UTC+2). Це означає, що по всій території країни залишиться стандартний (зимовий) час, а навесні не треба буде переводити стрілки на годину вперед.

Коментар: 95 % території України перебуває в межах єдиного часового поясу — UTC+2. Тільки Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Часова відмінність між ними становить 68 хвилин. Тому ми можемо говорити, що фактично вся Україна перебуває в межах одного часового поясу“, – зазначив Руслан Стефанчук.

Раніше про наміри відмовитися від переведення стрілок годинників заявили в Євросоюзі. Однак країни Старого Світу самі вирішать, який час залишити – літній чи зимовий.

В Україні переведення годинників на стандартний та літній час керується постановою Кабміну Міністрів України від 13 травня 1996 року №  509, яка встановлює, що стрілки годинників щороку переводять вперед в останню неділю березня о 03:00 та назад — в останню неділю жовтня о 04:00. 

У 2011 році Верховна Рада скасувала перехід на зимовий час, однак після невдоволення у західній частині України рішення відмінили. Дискусії у суспільстві щодо переведення годинників не стихають і зараз. У східній частині країни далеко не всі підтримують стандартний час, нарікаючи на ранній світанок влітку (близько 3-ої години) та скорочений світловий час ввечері.

Лікарі стверджують, що перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини. Не доведена і економічна доцільність переведення стрілок годинників.

Джерело: сайт Рівне Медіа

Читайте також: “Початок весни буде морозним”: синоптик розповів, якою буде погода в березні