Державний дорожній фонд: спроба влади вирішити проблеми з дорогами

З 1 січня 2018 року в Україні розпочав свою роботу  Державний дорожній фонд.  Ця структура має акумулювати кошти та розподіляти їх для будівництва та ремонту, а також заходів безпеки на дорогах. Урядовці вважають, що завдяки фонду можна буде ефективніше розподіляти кошти і оперативніше займатись ремонтом, повідомляє “Інвестор”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман активно підтримує створення цього спеціального фонду та є одним із  промоутерів цієї ідеї. Зокрема, в статутних документах фонду зазначається, що  з 2020 року 100% податків від акцизного збору і ввізного мита на пальне, імпортні машини і шини потраплятиме в Державний дорожній фонд.
 
Прем’єр з цього приводу зазначив, що

“Раніше гроші на ремонт доріг виділялись за принципом “що в бюджеті залишилось, те й передали”. З 2018 року в Україні запрацював Дорожній фонд. Тепер принцип розподілу грошей на українські дороги кардинально інший. У 2018 році половина податків від акцизного збору і ввізного мита на пальне, імпортні машини і шини потрапляє одразу в Дорожній фонд. З 2019 року туди направлять 75%, а в 2020 році 100% цих зборів”. 

Тепер близько 60% коштів фонду виділятиметься на дороги державного і міжнародного значення – стратегічні траси та шляхи між обласними центрами, а це близько 50 тис. км.  Ще 35% грошей Фонду надійдуть на  допомогу місцевій владі для ремонту регіональних доріг.

Крім того, після створення фонду більшість доріг передадуть на баланс місцевій владі. Загальна протяжність таких шляхів становить близько 120 тис. км. Приблизно 5% коштів, від загальної суми видатків фонду будуть витрачені на заходи дорожньої безпеки.

Ідея окремої структури яка б акумулювала та розподіляла кошти є досить прогресивною, однак це також може стати місцем для корупційних схем. Оскільки завжди структури які накопичують кошти є привабливими для “не чистих на руку” чиновників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *