Позначені Нобелем: визначили лауреатів з економіки в 2018 році

Вперше Нобелівську премію вручили в 1901 році, проте спочатку лауреатів із сфери економіки не було. Лише в 1968 році банк Швеції запропонував виділити кошти, також і за досягнення у сфері економіки. В 1969 році була вручена перша така премія науковцям з Норвегії та Нідерландів. Цьогоріч лауреатами стали американці – Вільям Нордхаус і Пол Ромер, повідомляє “Інвестор”.Цьогорічні лауреати ніколи не співпрацювали раніше і працюють у різних сферах, проте їхні дослідження однаково є важливими на сьогоднішній день.

Чи зможуть закордонні інвестиції повернути трудових мігрантів в Україну?

Вільям Нордхаус є професором Єльського університету, а свого часу встиг попрацювати економічним консультантом при адміністрації Президента США Джимі Картера в 1977-1979 роках. Він  вивчає в своїх працях вплив кліматичних змін на економіку. В своїх дослідження він першим обгрунтував те, що держави та компанії мають відповідати за кліматичні зміни. Вільям Нордхаус  сформував ідею, що скоротити викиди парникових газів може лише фіксована система оподаткування урядів та компаній. При цьому така система повинна діяти для всіх країн, які повинні будуть фінансово компенсувати викиди вуглецю в атмосферу.  В 1990- х роках він створив модель для таких розрахунків DICE (Dynamic Integrated Climate-Economy). В цій моделі пов’язані показники економічного розвитку із розміром забруднення.

США тисне на російських олігархів: активи Дерипаски заморожені

Життя в борг: близько половини бюджету Україна має віддати за кредити

Пол Ромер є професором Нью-Йоркського університету. Раніше він працював економістом у Світовому банку (2016 – 2018 роках). Його сферою діяльності є аналіз того як  інновації впливають на ринкову економіку. Також, професор є співавтором моделі “навчання в процесі діяльності” (Learning-by-doing). Ромер  в своїх роботах відзначає, важливий фактор технологій для економічного зростання. Він заявляє економіка, що володіє ресурсами людського капіталу та розвиненою наукою, має в довгостроковій перспективі кращі шанси зростання, ніж економіка, позбавлена цих переваг.

Українська переможниця Євробачення пропагуватиме відновлювальну енергетику

Таким чином, премія дісталась дво науковцям котрі досліджують фактори клімату та технологій, двох тенденцій які потужно впливають на розвиток людства в цілому. Їм дістанеться премія в сумі 9 млн шведських крон або близько 990 тис. доларів, що буде порівну розділена  між лауреатами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *