Експерти розповіли, скільки коштуватиме гектар землі після скасування мораторію

В Україні заборонено торгувати аграрними землями — діє мораторій (відтермінування) на здійснення операцій купівлі та продажу ріллі. Землі під мораторієм чимало: 96% сільськогосподарських земель України або 41 млн га. Три чверті з них — це земельні частки (паї), які належать людям. Про це розповідає “Інвестор-ЮА”.

Створили найкоротший IQ-тест з трьох питань: перевірте себе

Українські політики часто кажуть, що, продовжуючи мораторій на торгівлю сільськогосподарською землею, вони відповідають на запит суспільства. Схоже, це правда: згідно з опитуванням групи “Рейтинг”, 72% населення виступають проти продажу землі.

Багато партій критикують зняття мораторію, щоб отримати підтримку на виборах. Це питання, наприклад, досліджували у Київській школі економіки. Чи означає це, що земля під мораторієм не продається?

Дослідити, скільки землі продають громадяни, у яких регіонах і за якою ціною, непросто: прозорого ринку в Україні немає. Отримати відповіді на ці питання автору допомогла платформа онлайн-оголошень OLX.

Руслан Рябошапка: що відомо про можливого Генпрокурора

Скільки і де пайової землі продають українці?

За розрахунками VoxUkraine, на сайті OLX виставлено на продаж 52,4 тис га пайової землі. Це менше 1% паїв, які обліковує Держгеокадастр (27,7 млн га).

Найбільше пайової землі продають у Дніпропетровській області — 7 252 га.

На другому і третьому місцях — Запорізька та Харківська області — 5 479 га та 4 525 га відповідно. Найменше пайової землі продають у Чернівецькій (172 га), Львівській (246 га) та Волинській (344 га) областях. На всі ці паї, виставлені на продаж на OLX, припадає менше 1% аграрних земель у кожній з цих областей.

Якими банками користуються найбагатші українці — список НБУ

Найбільше землі продають на сході та півдні України, найменше — на заході та півночі. У західних регіонах більше гірської та лісистої місцевості, на півночі — болотистої та лісистої. Така земля не придатна для сільського господарства. На сході та півдні країни розташовані степи, сприятливі для рослинництва.

Ціни на землю на OLX перебувають біля нижньої межі експертних оцінок її вартості у разі відкриття ринку, а в 2019 році вони впали трохи нижче цієї межі. Так, за оцінками експертів, за умови зняття мораторію ціна за гектар землі може становити 1480-6030 дол або 38994-158872 грн.

Те, що зараз ціна на OLX лише трохи нижча за передбачувану, означає, що в разі зняття мораторію стрибка ціни на землю не відбудеться. Швидше за все, розцінки поступово зростатимуть і з часом увійдуть в межі експертних оцінок.

Читайте також: В Україні дозволили визначати зарплату в іноземній валюті

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *