Фармацефтична котрабанда: в Україні виявили в обігу незареєстровані лікарські препарати

Інспектори Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками під час перевірок виявили в обігу 75 найменувань незареєстрованих і ввезених з порушенням законодавства лікарських засобів, повідомляє “Інвестор”.

Відповідно до нормативних документів препарати, які не зареєстровані в Україні, можуть ввозитися на її територію (за наявності відповідних документів) для проведення доклінічних досліджень фармрозробки, кліндосліджень, реєстрації ліків (в такому випадку ввозяться зразки препарату). Крім того може проводитись  переміщення препаратів транзитом через територію країни з метою  експонування на виставках, ярмарках, конференціях без права реалізації.

Винятком для ввезення незареєстрованих ліків є медзабезпечення підрозділів збройних сил інших країн (допущених в Україну відповідно до законодавства), лікування рідкісних захворювань при наявності дозволу Міністерства охорони здоров’я, індивідуального використання громадянами, а також у разі стихійних лих, катастроф, епідемічних захворювань. Однак для цього необхідний дозвіл центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері охорони здоров’я.

Більшість виявлених незареєстрованих препаратів були вироблені в РФ, ще частина – в Німеччині, Іспанії, Франції, Угорщини, Італії, Бельгії, Данії, Румунії, Польщі. Держлікслужба зобов’язала суб’єкти госпдіяльності, які здійснюють реалізацію, зберігання та застосування ліків, перевірити наявність препаратів зі списку, і у випадку їх виявлення, вилучити з обігу для подальшої утилізації.

Варто відзначити, що незареєстровані препарати, це потенційна небезпека для людей оскільки вони можуть бути потенційно небезпечними. Однак для тих хто їх незаконно ввозить це шалені прибутки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *