Найбагатша країна в Африці

У більшості Африка асоціюється з племенами, спекотним сонцем, Сахарою і дітьми, що голодують. Напевно, так і є, адже особливість африканських країн в тому, що навіть якщо у держави високий рівень ВВП, за яким зазвичай оцінюється багатство країни, то він не відповідає рівню добробуту жителів. Але все ж тут є свої лідери. Про це детальніше розповідає Інвестор-ЮА.

Найбагатшою країною в Африці вважається Республіка Екваторіальна Гвінея. Рівень ВВП тут дійсно високий: за даними Міжнародного валютного фонду ООН, держава знаходиться на 24 місці. Між іншим, за цим показником вона навіть обігнала Італію, Францію, Великобританію, Ізраїль, Іспанію, Росію і ще багато-багато країн.

Так, в країні валовий внутрішній продукт на душу населення становить понад 43 тисячі доларів. Середня зарплата в Екваторіальній Гвінеї становить тисячу доларів, тому сюди приїжджають на заробітки тисячі людей з інших країн Африки.

Науковці винайшли надзвичайно легку і міцну сталь, яка витримує бронебійні снаряди (відео)

В Екваторіальній Гвінеї проживає трохи більше 1,2 млн осіб, з них близько 200 тисяч живуть у столиці ― Малабо.

Розбагатіла Екваторіальна Гвінея на експорті нафти, яку вона активно добуває з 1990-х років. Саме за рахунок цього рівень ВВП на душу населення в країні піднявся на лідируючу позицію серед інших держав континентальної Африки.

Крім нафти, тут видобувають алмази, газ, золото. Також в Екваторіальній Гвінеї вирощують каву, какао, банани, кокоси, рис. Все це культивується і продається на зовнішній ринок.

Республіка досить-таки приваблива для туристів. Столиця знаходиться на острові, тут багато цікавих пам’яток. Чого тільки коштує тутешня земля червоного, майже кривавого, кольору: це така особливість ґрунту. Прямо ідеальний майданчик для фільмів про Марс.

Вчені винайшли міцніший і дешевший аналог будівельного бетону (фото)

Та й що говорити, держава дуже колоритна зі своїми звичаями. Навіть якщо згадати релігію, більшість гвінейців відносить себе до католицизму, але вони також досі практикують язичницькі обряди.

При подорожі потрібно пам’ятати наступне: незважаючи на те, що Екваторіальна Гвінея досить-таки розвинена країна і випереджає за рівнем ВВП багато держав, людям тут живеться не дуже солодко. Доходи від видобутку нафти розподіляються дуже нерівномірно, і це ніяк не покращує життя населення: майже половина країни так і знаходиться за межею бідності.

Крім того, значна частина жителів просто не має доступу до чистої води, а ще тут дуже висока дитяча смертність: за статистикою, 20% народжених дітей не доживають і до п’яти років. Ну а згідно з індексом людського розвитку, країна знаходиться на 138 місці.

Власний бізнес: молоді українці виготовляють унікальні ножі та сокири, за якими “полюють” колекціонери з усього світу (фоторепортаж)

І ще кілька цікавих фактів про Екваторіальну Гвінею

Факт №1. У країні три офіційні мови: іспанська (нею розмовляє приблизно 65% населення), французька (її знає третина жителів) і португальська. Крім того, тут є безліч місцевих діалектів.

Факт №2. У екваторіальних гвінейців два імені: іспанське та африканська.

Факт №3. Республіка знаходиться на четвертому місці по зараженню різними інфекціями.

Факт №4. Знання Microsoft Office прирівнюється до рівня вищої освіти. Цього тут достатньо, щоб влаштуватися на гарну роботу.

Факт №5. Для любителів апельсинів у країні справжній рай: їх продають без шкірки. Вони соковиті і ідеально втамовують спрагу.

Факт №6. З 1968 по 1979 рік країною правив диктатор Франсиско Масіас Нгема. Він був одним з найбільш жорстких і божевільних президентів. Так, у 1975 році 150 його опонентів озстріляли на Різдво. Кару зробили солдати, переодягнені в костюми Санта-Клауса під пісню “Those Were the Days” Мері Хопкін.

Українська компанія створює будинки всього за 1 день (відео)

Факт №7. Франсиско Масіас Нгема був повалений в 1979 році. Його звинуватили у вбивстві 80 тисяч людей і засудили до розстрілу. Однак місцеві жителі вірили, що він чаклун, тому ніхто не наважився виконати вирок. Тому для страти запросили марокканських найманців.

Факт №8. Гвінейці сушать одяг, розклавши його на землі або даху будинків.

Факт №9. Без щеплення від жовтої лихоманки вас не пустять в країну.

Факт №10. Бензин тут продають не тільки на заправках, але навіть в літрових пляшках. І він червоного кольору, а октанове число і ступінь очищення не відомі нікому.

Ну і варто сказати пару слів про інші країни Африки, які за своїм рівнем ВВП входять до трійки лідерів. Друге місце займає Ботсвана, а на третьому ― Габон. Однак тут теж не все гладко: офіційний рівень безробіття в Ботсвані 25%, а рівень ВІЛ-інфікованих тут один з найвищих у світі. Ну а в Габоні, незважаючи на те, що рівень ВВП на душу населення понад 18 тисяч доларів, третина населення в країні хронічно недоїдає.

Читайте також: Науковці показали, які б мала розміри кожна планета на різних кінцях світу (фото)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *