Вчені винайшли міцніший і дешевший аналог будівельного бетону (фото)

Нещодавно вчені з австралійського університету Дікіна винайшли значно міцніший і дешевший аналог бетону, який використовується на будівництві в усьому світі. Більше про це розповідає “Інвестор-ЮА”.

Оскільки, бетон є основним будівельним матеріалом по всій планеті, то — знизивши його вартість можна значно скоротити витрати при спорудженні будинків.

Одним з найголовніших і дорогих компонентів бетону вважається пісок, який потрібно добути, очистити від домішок і впорядкувати. Тому, вчені знайшли йому заміну. На думку дослідників з австралійського університету Дікіна, альтернативою можуть бути дрібні частинки скла, які непридатні для переробки.

Власний бізнес: молоді українці виготовляють унікальні ножі та сокири, за якими “полюють” колекціонери з усього світу (фоторепортаж)

Дослідники переконують, що створений на основі скла бетон здатний забезпечити не тільки міцність конструкцій і їх дешевизну, а й може очистити планету від сміття. Хоча скло і вважається відносно екологічним матеріалом, його крихітні частинки не можуть бути відправлені на переробку через складність сортування. На даний момент у людства є величезні запаси старого скла, які цілком можна використовувати в будівельній сфері.

Співробітники університету пропонують використовувати скло в полімербетонні —  відносно новому матеріалі, в якому немає недоліків цементного бетону. Його пори заповнені не стандартними вязкими речовинами, на кшталт цементу і силікату, а полімерами. Завдяки їм, бетон легко витримує вологу, перепади температур і навіть вплив хімічних речовин. А подрібнене скло, яке пропонується використовувати замість піску, здатне посилити ці властивості.

Європейський авіаперевізник пообіцяв безкоштовні квитки для своїх пасажирів

Винахідники нового матеріалу запевняють, що він відмінно пройшов тести на міцність. При цьому поки що невідомо, на якому рівні знаходиться максимальна міцність матеріалу. На даний момент одним з найнадійніших типів бетону вважається марка М1000 — вона активно використовується при будівництві таких важливих об’єктів, як греблі, шахти і вертолітні майданчики.

Тому, якщо бетон на основі скла хоча б трішки краще звичайного бетону, і при цьому коштує дешевше, то будівельні компанії вже незабаром почнуть використовувати такий винахід.

Читайте також: Українська компанія створює будинки всього за 1 день (відео)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *