У першого малайзійського астронавта виникли проблеми з молитвою в космосі (відео)

Першим малазійським астронавтом став Шейх Музафар Шукор. Він брав участь в дев’ятиденому польоті на Міжнародну космічну станцію. Більше про це розповідає “Інвестор-ЮА”.

Однак, перед самим польотом виникла незвичайна проблема. Шукор — ортодоксальний мусульманин. Це означає, що йому необхідно молитися 5 разів на день, як того вимагає Іслам. Крім того, політ проходив під час місяця Рамадан, коли мусульмани повинні поститися.

Власний бізнес: молоді українці виготовляють унікальні ножі та сокири, за якими “полюють” колекціонери з усього світу (фоторепортаж)

Найбільша складність виникла від того, що на МКС астронавти зустрічають схід і захід кожні 90 хвилин. Це виявилося великою проблемою для Шокура, оскільки йому в цьому випадку було б складно визначити час молитви. В Ісламі воно визначається розташуванням Сонця в небі.

Українці створили електричний велосипед, який потрапив до Книги рекордів Гіннеса (фото)

Крім того, при молитві мусульмани повинні повернутися в бік Кааби у Мецці. На МКС напрямок до Кааби і Мекки буде змінюватися кожну секунду. Таким чином під час молитви Шукор міг перебувати спочатку в напрямку Кааби, а потім паралельно їй.

Малазійське космічне агентство Angkasa зібрало 150 ісламських священнослужителів і вчених для того, щоб знайти рішення цієї проблеми. У підсумку збори прийшли до висновку, що Шокуру слід починати свою молитву повернувшись в бік Кааби, а потім ігнорувати будь-які зміни.

Українська компанія створює будинки всього за 1 день (відео)

Якщо визначити положення Кааби йому не вдається, то він може дивитися в будь-яку сторону, де вона, на його думку, може знаходитися. Якщо і це викличе труднощі, то він може просто повернутися в бік Землі і робити все те, що вважає за потрібне.

Крім того, вчені і священнослужителі погодилися з тим, що немає необхідності в тому, щоб Шокур ставав на коліна під час молитви, якщо це складно зробити в невагомості на борту МКС. Так само немає необхідності проводити обмивання водою. Йому дозволили просто витерти своє тіло мокрим рушником.

Європейський авіаперевізник пообіцяв безкоштовні квитки для своїх пасажирів

Йому також дозволили скоротити кількість молитов — з п’яти до трьох. Так само вирішили, що Шокуру не потрібно постити, оскільки в Ісламі мандрівники звільняються від посту.

Зазначимо, що політ пройшов вдало. На станції Шейх Музафар виконав експерименти для національної програми Малайзії. Зокрема, він вивчав вплив мікрогравітації на координацію рухів очей і голови, вестибулярну адаптацію, зміни в ракових клітинах і кристалізацію білків у космосі.

Читайте також: У NASA розповіли коли відправлять перших туристів на Міжнародну космічну станцію

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *