Хочеш мітингувати — плати: як в Білорусі борються з опозицією

Влада Білорусі вирішила, що організатори недержавних вуличних заходів повинні платити гроші за послуги з охорони громадського порядку і нести витрати, пов’язані з медобслуговуванням та прибиранням території після проведення на ній заходів, повідомляє “Інвестор”.

З січня поточного року всі недержавні вуличні заходи, такі як акції протесту, демонстрації, пікети, свята і концерти в Білорусі стали платними.

Опозиціонери вже б’ють на сполох і заявляють, що такі витрати їм будуть не по кишені. Водночас, влада не прийняла пропозицію організацій самотужки забезпечувати громадський порядок і прибирати територію, де проходитимуть заходи.

Бо у них краще: як трудова міграція може знищити Україну

Експерти вважають, що такі високі розцінки спрямовані на боротьбу з вуличними протестами і опозицією. Організатор акції повинен оплатити послуги міліції. Понад 30 євро, якщо в заході взяло участь менше 10 чоловік; 260 євро — якщо прийшло до 100 осіб; близько 1,5 тисячі євро — до 1000 чоловік; понад 2,5 тисячі євро — якщо в заході взяло участь понад 1000 людей.

Як відзначають білоруські правозахисники, організатори і учасники вуличних заходів є платниками податків, а працівники міліції, як і медики, і комунальники, отримують кошти з  державного бюджету. Таким чином, організатори цих акцій ще раз оплачують роботу держструктур, які вже й так фінансуються з податків.

Читайте також: Україна в індексі сприйняття корупції одна з найгірших у Європі (статистика)

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *