Єгипет має намір арештувати 27 російських літаків — ЗМІ

росавіація попросила авіакомпанії «Аерофлот» і «россия» не здійснювати польоти до Єгипту на 27 літаках через загрозу арешту, пишуть росЗМІ з посиланням на телеграму відомства.

Зокрема, «Аерофлоту» не рекомендовано літати в Єгипет на десяти Airbus A320, чотирьох A321, одному A350 та дев’яти Boeing 777-300ER, а «россии» – на трьох Boeing 737-800.

За словами джерела видання, регулятор авіагалузі розіслав попередження після отримання по закритих каналах інформації про ризики арешту цих літаків в єгипетських аеропортах. При цьому авіакомпанії зараз не здійснюють польоти на цих суднах до арабської країни, додав співрозмовник. Згідно з даними на сайті «Аерофлоту», авіакомпанія виконує рейси до Єгипту тільки на Airbus A320 neo.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну ЄС та США ввели санкції проти авіаційної галузі країни, заборонивши постачання літаків та комплектуючих. Загалом у росії знаходилося 523 літаки іноземних лізингодавців, 142 з яких належали найбільшій у світі компанії з лізингу лайнерів AerCap. Взяті в оренду судна складали більше половини всього парку цивільної авіації в країні.

Російський уряд дозволив авіакомпаніям не віддавати ці літаки та перереєструвати їх у росії. Це дозволило продовжити літати на них, але вилетіти за кордон лайнери із подвійною реєстрацією не можуть. Більше того, в інших країнах на них очікують арешти та повернення власнику.