“Іноземцям зась”: у Рівному нардепи розповіли про ринок землі

Сьогодні в Рівному відбулася конференція “Зняття мораторію та запуск ринку землі”. Його учасниками стали народні депутати від Рівненщини, представники аграрного бізнесу та банківської сфери. Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

В заході взяли участь народні депутати від партії “Слуга народу” Дмитро Соломчук, Олександр Салійчук, Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук і Сергій Литвиненко.

Основну тезу зустрічі озвучили самі аграрії — “Фермери за відкриття ринку землі!”.

Росія вступила у ще одну війну

Під час дискусії нардепів з фермерами найбільше піднімалися питання продажу землі іноземцям. Багато з українських аграріїв вбачають у цьому велику загрозу для країни.

Втім, народний депутат Дмитро Соломчук пояснив, як буде вирішене це питання: “Українську землю зможе купити тільки громадянин України, або українська компанія! Це рішення остаточне і перегляду не підлягає! Кожен власник землі, буде знаходитися виключно під юрисдикцією українського законодавства. А нісенітниці про арабів, азіатів чи інопланетян, які викуплять всю українську землю — чиста спекуляція.“.

Також, нардепи пояснили, що державою буде встановлено мінімальна ціна за гектар землі, нижче за який, продавати землю буде заборонено. Це дозволить уберегти українських землевласників і селян, від надто дешевого продажу своєї власності. Звісно, кінцеву вартість зможе встановити тільки ринок. Але, держава візьме на себе зобов’язання, контролювати ціну на землю, щоб жоден українець, не продав свій актив нижче ринкової вартості.

Долар в піке: гривня продовжує бити рекорди

Також, нардепи пояснили, що купити державну та комунальну землю можна буде тільки на публічних електронних торгах. Не дешевше нормативної грошової оцінки. При бажанні, і приватний власник зможе продати свою землю через електронні торги. Це повністю унеможливить будь-який тиск на аграріїв, бо все стане максимально публічно і прозоро.

Запуск такої реформи запланований на 1 жовтня 2020 року. В цій даті вже врахували сезонність, щоб дати час фермерам і власникам землі підготуватися до нових правил ринку.

Читайте також: Стало відомо, коли українцям чекати на початок опалювального сезону

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *