Інтернет-магазин — як бізнес з нуля: з чого почати?

На відміну від розвинених країн Заходу, почати бізнес з нуля в Україні у ряді ніш набагато простіше, і можна обійтися справді мінімальними вкладеннями. Приклад такої сфери – електронна комерція, яка у нашій країні продовжує набирати обертів, демонструючи зростання навіть в умовах кризи.

Створення та організація роботи інтернет-магазину не вимагає яких-небудь специфічних навичок, оскільки роботу над технічною частиною можна делегувати профільним фахівцям, а самому зайнятися налагодженням інших процесів, пов’язаних з управлінням. Отже, давайте розберемося, як побудувати новий прибутковий бізнес з нуля шляхом створення інтернет-магазину.

Три історії краху. Чому бізнес-імперії занепадають?

Необхідні вкладення

Ідеї ​​про те, як почати свою справу (нехай і маленьку) без особливих грошей, користуються популярністю. Але, незважаючи на це, у реальності так усе ж зробити не вийде. Інвестиції у будь-якому випадку знадобляться, питання тільки у їхньому обсязі. І ще – інвестувати можна як фінанси, так і час. Й один, й і інший ресурс відіграють однаково важливу роль для бізнесу, тому самому підприємцю варто розібратися, чого у нього більше (грошей або часу), і вже, відштовхуючись від цього, планувати свої подальші дії.

Якщо перед вами стоїть питання, яким бізнесом зайнятися, інтернет-магазин підходить і тим, що починати роботу можна у домашніх умовах, продаючи при цьому товари у межах усієї країни. Питання доставки, завдяки оперативності транспортних компаній, теж вирішується досить легко. Тому розподіл ваших базових вкладень у бізнес буде таким:

Вибір ніші і купівля партії товару. Тут сума інвестицій буде залежати від обраного товару і домовленостей із постачальниками. Зрозуміла річ, що купівля партії чохлів для iPhone обійдеться дешевше, ніж покупка партії кухонних комбайнів. Та й домовитися з постачальником можна на різних умовах, нерідко трапляються навіть пропозиції продажу за фактом замовлення. Тобто ви викуповуєте необхідний вам товар уже після того, як самі отримаєте на нього замовлення у покупця. У цілому можна розраховувати на бюджет приблизно у 15-20 тисяч гривень і вище, залежно від вартості продукту.

Бути підприємцем зовсім не страшно

Запуск сайту інтернет-магазину. Якщо не замовляти унікальний дизайн і не займатися розробкою зайвої функціональності, що на перших етапах недоцільно, то усе необхідне для роботи можна отримати за досить бюджетну суму у 7-10 тисяч гривень. За ці гроші агентство запропонує вам налаштований під ключ інтернет-магазин із гарним типовим дизайном, який до того ж адаптований для мобільних пристроїв. А продавати можна починати уже в перший день після запуску.

Наповнення інтернет-магазину контентом. У попередньому пункті йшлося саме про технічну частину питання, але цим уся справа не обмежується. Контент у тому чи іншому вигляді – це те, що приводить відвідувача на сайт вашого магазину, адже саме з позиції його релевантності на сторінці певному запиту користувача формується ранжування у видачі пошукових систем.

Основні типи контенту, якими потрібно наповнити сторінки сайту, – інформаційні статті, сервісна інформація, графіка і картки продуктів. Розраховувати витрати на наповнення можна, відштовхуючись від середньої вартості 1 статті на рівні $10-15, при цьому йдеться саме про якісний матеріал, робота над яким включає семантичне ядро ​​+ написання + редакторську перевірку. У середньому об’єм однієї статті становить 3000 знаків без пробілів.

Організація роботи

Тут багато залежить від того, чи готовий власник виконувати частину роботи самостійно (і яку частину), чи він прийняв рішення усе делегувати. У контексті цього варто відзначити, що роботу, для якої потрібна наявність спеціальних навичок, краще доручити професіоналам. До такого списку можна віднести запуск і налаштування сайту інтернет-магазину, проектування, створення та верстку дизайну, написання контенту, вирішення завдань інтернет-маркетингу. А ось для власника інтернет-магазину головна мета – зробити власний бізнес прибутковим, займаючись формуванням і вдосконаленням бізнес-процесів.

Як зарплати ІТ-шників підтримують державний бюджет (статистика)

У цілому можна виділити кілька напрямків, організаційними питаннями щодо яких необхідно зайнятись, щоб почати бізнес з нуля у сфері e-commerce:

закупівля товару у постачальників і його зберігання;
швидкість обробки замовлень та доставки їх покупцям;
пошук можливостей зростання продажів і подальшого розвитку.

А стартовий капітал можна розрахувати за такою приблизною формулою:

створення інтернет-магазину – 7-10 тис. грн; закупівля товару – 10-20 тис. грн.; домен та хостинг – 0,5 тис. грн.; додаткові роботи на сайті (опціонально) – 5 тис. грн.; інтернет-маркетинг (залежить від каналу) – 10 тис. грн.

Окремо варто відзначити таке питання, як організація та контроль роботи менеджерів (продавців-консультантів). Проблема людського чинника, коли клієнт відмовляється від покупки після спілкування з непідготовленим працівником, який відповідає за прийом і обробку замовлень, досі залишається актуальною для багатьох інтернет-магазинів у країнах СНД. Перевірити роботу своїх продавців ви можете, скориставшись послугою таємного покупця, що дозволить зрозуміти слабкі місця у роботі і внести відповідні корективи.

Старт продажів і розвиток

Особливість інтернет-магазину і в той же час один із його плюсів – можливість продавати уже на другий день після запуску! І це при тому, що на розробку типового сайту у цілому може піти тиждень-два часу. Однак самі по собі продажі не підуть, якщо про те, що рішення започаткувати новий бізнес знаєте тільки ви, розробники і троє найближчих друзів. Тому необхідно зайнятися роботою у такому напрямку, як активний інтернет-маркетинг.

Відомо, скільки заробітчани перераховують грошей в Україну

Під інтернет-маркетингом розуміють комплекс робіт у напрямку просування комерційного сайту, а у цьому випадку – інтернет-магазину за найрізноманітнішими каналами в онлайні із застосуванням спеціалізованих інструментів. Такі процеси можуть бути точковими, з використанням найбільш популярних методів залучення покупців, таких, як SEO і контекстна реклама.

Джерел забезпечення переходів покупців на сайт інтернет-магазину існує досить багато. Але далеко не завжди те, що працює для однієї тематики бізнесу, може принести аналогічний ефект в іншій. Тому необхідно відштовхуватися від конкретної ніші, тестувати різні напрямки і залежно від інтерпретації висновків та зроблених результатів перерозподіляти зусилля в інтернет-маркетингу.

Як бачите, якщо перед вами стоїть завдання відкрити бізнес з нуля і при цьому кількість доступних грошей у вас не така уже й велика, саме інтернет-магазин буде тим варіантом, який дає вам шанси на успіх.

Читайте також: Дмитро Соломчук: про перший бізнес, батьків і “відкати” чиновників (інтерв’ю)

Текст сайту “Lemarbet
Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *