Які суми може блокувати банк – пояснення НБУ

В НБУ розповіли, які суми може блокувати банк та вимагати пояснення походження грошей.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Випадки, коли банки можуть вимагати пояснення походження грошей:

  • якщо у банку виникає підозра, що фінансова операція, її учасники можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом;

  • якщо операція клієнта суттєво відрізняється від його звичайних фінансових операцій, або за своїми фінансовими можливостями клієнт не може проводити операції на такі суми.

Коментар: Не йдеться про операції на дрібні суми. Наприклад, якщо клієнт зазвичай проводить операції на 10 – 20 тисяч гривень на місяць і раптом отримує мільйон, то, як правило, банк запитає про джерела походження коштів“, – пояснюють 24 каналу в пресслужбі НБУ.

Законодавством про фінмоніторинг передбачається зосередження зусиль банків та інших фінансових установ на аналізі складних, незвично великих фінансових операціях та операціях, які не мають очевидної економічної або законної мети. Операції як громадян на невеликі суми, так і представників реального бізнесу не повинні привертати увагу банку, якщо вони є звичайними для таких клієнтів і відповідають їх заявленій діяльності.

Довести, що кошти, які переказують, є легальними, можна за допомогою будь-яких документів, зокрема електронних, що підтверджують джерела походження грошей. Наприклад, якщо отримано кошти від продажу квартири, то таким документом може бути договір купівлі – продажу.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: “Ввели дочці Путіна”: сьогодні Росія зареєструвала власну вакцину від COVID-19

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *