Карбамід подешевшав на 24%

Від початку року вартість карбаміду впала майже на 24%, що є найбільшим показником серед всіх азотних добрив. Про це розповіли аналітики Barva Invest, пише Latifundist.com.

Як зазначається, у січні та в першій половині лютого лідером за падінням цін у компанії Ostchem (Group DF) була селітра.

Наразі найбільші темпи зниження показує карбамід, рекомендована ціна на який з 2 березня впала на 9,4% (3000 грн) до 29000 грн/т, СРТ. Це вже третє зниження цін компанією в поточному році. В загальному із січня карбамід подешевшав на 24%.

Водночас «ДніпроАзот» до кінця минулого тижня ціну не змінював, однак на поточному тижні також знизив ціни на 3000 грн. Таким чином, виробник з Кам’янського пропонує карбамід дорожче — по 29500 грн/т в біг-бегах та 29700 грн/т в мішках на заводі.

Такі дії українських виробників незадовго до початку сезону стали можливими завдяки зниженню цін на газ і, в чималій мірі, внаслідок тиску імпортерів.

Водночас, на відміну від попередніх тижнів, ціни на імпортний карбамід майже не змінювались. Туркменський гранульований карбамід залишився на рівні 29500 грн/т, FCA Ізмаїл. Також в порту пропонується карбамід з США по 29000 грн/т.

“Якщо сезон по селітрі набирає оберти, то по карбаміду є ще час до його початку, однак його стає все менше і затягувати із придбанням карбаміду стає все ризикованіше. Тим більше, що ціни на світовому ринку стабілізувалися”, — зазначають експерти.

В перспективі ціни на карбамід мають бути стабільні з можливим зниженням на імпортний товар. Але часу на придбання карбаміду стає все менше і ризики того, що товар може не встигнути прийти в господарство у разі подальшого очікування зниження цін, зростають.

Крім того, внаслідок стабілізації світових цін, вартість імпортного товару поки що не зможе так стрімко падати, як це було взимку цього року. Тим більше, що постачальники будуть націлені на відвантаження в Індію, внаслідок чого вільних об’ємів буде обмаль. З іншої сторони, імпорт значно зріс і імпортерам необхідно буде розпродати товар, через що вони муситимуть йти на зниження цін.