Купівля на стороні: в Україні зріс ринок нелегального пального

Представники АЗС вже озвучували те, що вони несуть збитки від тіньового ринку пального. За даними Нафтогазової асоціації України (НАУ) в тіні перебуває 20% дизельного пального і 30-50% скрапленого газу, повідомляє “Інвестор”.

Через постійні стрибки на ринку палива набули поширення так звані нелегальні АЗС. Найбільше фальсифікують дизельне пальне та скраплений газ, досить часто такі “заправки” позбавлені будь-яких засобів пожежної охорони, а також пальне там не належної якості, однак покупців приваблює ціна нижча ніж на офіційних АЗС.

Газове питання залишається не вирішеним

Як зазначають в НАУ:

“В останні роки на ринку нафтопродуктів склалася досить складна ситуація, пов’язана, перш за все, зі значним поширенням нелегальних заправних станцій”.

Антимонопольний комітет проти мобільних операторів: дві компанії оштрафували на десятки мільйонів

Асоціація прогнозує, що втрати внаслідок тіньового бізнесу  державного та місцевих бюджетів в 2018 році становитимуть близько 10 млрд грн. В асоціації підкреслюють, що 

“Нелегальні точки продажів в абсолютній більшості випадків розміщуються й експлуатуються без належним чином оформленого землекористування, реалізують паливо без застосування РРО (касових апаратів), без оформлення трудових відносин з працівниками, без отримання дозволів на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки та іншими численними порушеннями чинного законодавства”.

Саме тому Нафтогазова асоціація звернулась до всіх компетентних органів державної влади з проханням посилити боротьбу з тіньовим ринком нафтопродуктів і вжити всіх можливих заходів для вирішення проблеми наявності нелегальних АЗС. Однак на думку експертів найефективнішим способом боротьби є зрозуміла цінова політика без різких стрибків з боку мереж АЗС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *