МОН опублікувало список найпотрібніших професій майбутнього

Попри всі зусилля, українська освіта відстає від світових трендів. Зокрема це стосується тенденції до автоматизації. Тому в майбутньому чисті гуманітарні спеціальності в Україні, як і в усьому світі, відійдуть на другий план. Більш затребуваними стануть технічні та інженерні навички, а також біологічний напрям.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Про це йдеться у проєкті Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021–2031 роки, що її опублікувало Міністерство освіти і науки (МОН).

За даними Стратегії, в майбутньому серед найбільш затребуваних спеціальностей будуть:

  • Технології майбутнього: архітектор територій, фахівець з робототехніки, інженер-проєктувальник різного профілю, фахівець з 3D-друку, розробник, диспетчер безпілотників, космогеолог.
  • IT і дані: проєктувальник “розумного середовища”, “розумних будинків”, програміст, аналітик даних, аналітик, фахівець з кібербезпеки, розробник блокчейн-технологій, AR/VR-розробник, фахівець з цифрового контенту, цифровий лінгвіст.
  • Екологізація виробництва і життя: екоаналітик у будівництві, фахівець з альтернативної енергетики, біоетик, ресайклінг-дизайнер, фахівець із сіті-фермерства.
  • Здоров’я людини: біогенетик, біоінженер, біоінформатик, біофармаколог, телехірург, IT-лікар, медична сестра, фізіотерапевт, нейропсихолог.

Ці тенденції, за даними МОН, спонукають до посилення природничо-наукової підготовки та формуання IT-навичок майбутніх фахівців.

Водночас залишаться актуальними професії, пов’язані з охороною здоров’я, навчанням, індивідуальними послугами, творчістю. Їх не можуть замінити автоматизовані системами навіть з використанням штучного інтелекту.

Раніше ми розповідали, що стала відома найоплачуваніша столична професія. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на київський центр зайнятости. З’ясувалося, що найбільшу зарплату у столиці отримає директор департаменту – від 43 тисяч гривень.

Джерело: сайт bit.ua

Читайте також: Безробітних в Україні стало на 59% більше, ніж торік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *