Передвиборчий штаб Трампа розкрив деталі його “мирного плану” щодо України і росії

Організація прихильників Дональда Трампа “Інститут політики America First” випустила книгу з формулюванням стратегії національної безпеки, з прицілом на те, що на виборах президента США переможе Дональд Трамп. Видання покликане вберегти політика від помилок, яких він припускався під час своєї першої каденції, коли вступив на пост президента непідготовленим.

Про це пише Assоciated Press.

Книга пропонує деякі орієнтири того, як майбутня адміністрація Трампа могла б підійти до вирішення війни росії проти України. Трамп заявив, що у разі свого обрання він вирішить конфлікт до дня інавгурації у січні, але відмовився сказати, яким чином.

Хоча в книзі більше уваги приділяється обговоренню того, як розгортався конфлікт, аніж тому, як його покласти йому край, але там вказано, що США мають надавати майбутню військову допомогу Україні тільки в тому випадку, якщо вона погодиться на мирні переговори із росією.

Книга прогнозує, що українська армія, швидше за все, згодом втратить позиції, і радить США не продовжувати «посилати зброю в тупикову ситуацію, в якій Україні, зрештою, буде важко перемогти». Але як тільки буде укладено мирну угоду, США продовжать озброювати Україну як стримуючий фактор для росії.

Автори, схоже, схвалюють концепцію, в якій Україну «не проситимуть відмовитися від мети повернення всієї своєї території», але Київ має погодитися на дипломатію «розуміючи, що це вимагатиме майбутнього дипломатичного прориву, який, ймовірно, не станеться раніше, ніж путін залишить свою посаду».

Автори визнають, що українцям «буде важко прийняти мир, укладений шляхом переговорів, який не поверне всю їхню територію або, принаймні, на даний момент не покладе на росію відповідальність за різанину, якої вона завдала Україні. Їхні прихильники теж на це не погодяться.

“Але, як сказав Дональд Трамп в інтерв’ю CNN 2023 року: «Я хочу, щоб усі перестали вмирати». Ми теж так вважаємо. Це буде хороший перший крок”, – цитує АР уривок із книги.

Крім того, росії можуть запропонувати послаблення санкцій, однак водночас буде запроваджено спеціальний «податок» із продажів російських енергоресурсів для фінансування реконструкції України.

Інші деталі трампівського плану:

– членство України в НАТО відкладається

– санкції проти росії можуть послабити

– Україна зможе наполягати на поверненні окупованих територій

– повністю скасувати санкції проти росії можуть лише після підписання миру, який задовольнить Україну.