Укрпошта продаватиме загублені посилки на аукціоні

Укрпошта продаватиме на аукціонах посилки, які ніхто не забирає протягом шести місяців.

Про це повідомила пресслужба компанії.

В Укрпошті пояснили, що продаючи посилки намагатимуться компенсувати логістичні витрати за повернення та зберігання посилок, які ніхто не забирає.

Поштові відправлення, які одержувач не забрав протягом двох тижнів, Укрпошта відправляє назад відправнику. Якщо відправник протягом двох тижнів також не забирає посилку, то вона надходить на спеціально обладнаний склад, де зберігається півроку. Протягом цього періоду і одержувач, і відправник мають право за заявою отримати посилку, – сказано в повідомленні.

Відтепер невручені за пів року посилки зможуть продавати на аукціонах через Prozorro.Sale. Ціни на такі посилки стартуватимуть від 10 гривень.

Один лот складатиметься зі ста рандомних одиниць, об’єднаних у палети. Посилки продаватимуть нерозпакованими, але без адресної інформації. До кінця аукціону вміст посилок не розголошуватимуть.

Зараз на складах компанії перебувають десятки тисяч незатребуваних посилок, які зберігаються там понад півроку. Раніше такі поштові відправлення просто знищували. Тепер згідно із законодавством ми можемо продати ці посилки і компенсувати витрати на їхню логістику та зберігання, як це роблять у більшості країн світу, – зазначив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

У компанії попереджають, що практику продажу невручених посилок іноді використовують шахраї, розсилаючи відповідні смс-повідомлення з пропозицією придбати одну посилку. Тоді як Укрпошта продаватиме лише групові лоти, тобто одразу кілька посилок.