Ворог розпочав нову хвилю наступу на Харківщині – Зеленський

Країна-терорист росія розпочала нову хвилю наступальних дій у Харківській області, проте ЗСУ заздалегідь підготувались до ворожих атак на цьому напрямі й зустріли ворога «військами, бригадами та артилерією».

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції зі словацькою колегою Зузаною Чапутовою.

«Важливо, що вони можуть збільшувати та підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це та розраховували свої сили, щоб зустріти вогнем ворога. Близько 7-ї ранку ми їх зустріли вогнем, і головне, що на цей час ми їх зупинили артилерією», – заявив Зеленський.

У Міноборони України повідомили, що сьогодні о 5 ранку також відбулася спроба прориву росіянами лінії оборони ЗСУ під прикриттям бронетехніки на Харківщині. Атаку ворога відбили, проте тривають бої різної інтенсивності.

Наголошується, що протягом доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб. Водночас із початком ночі ворог посилив вогневий тиск за підтримки артилерії на передній край оборони ЗСУ.

«Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки… Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Збройні Сили України продовжують стримувати наступ ворога», – зауважили в міністерстві.

Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що окупанти посилили обстріли на північному напрямку. Передусім противник завдає ударів по місту Вовчанськ.

«Усю ніч тривали обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії. Були безуспішні спроби ДРГ прорвати кордон. Збройні Сили України впевнено тримають позиції: не втрачено жодного метра. Угрупування противника не становить загрози для Харкова, його сил вистачає лише для провокацій на північному напрямку», – заявив Синєгубов.

Водночас за даними проєкту Deep State, наразі продовжуються обстріли прикордонних населених пунктів Харківщини, зокрема в районі міста Вовчанськ. Окрім цього, активно застосовуються системи РЕБ та БПЛА.

Голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі у коментарі «Громадському радіо» заявив, що з міста Вовчанськ та навколишніх населених пунктів на Харківщині евакуюють населення. Влада, поліція та волонтери спільно допомагають людям виїжджати.

«Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей виїжджає своїм транспортом. Але водночас разом із гуманітарним центром ми організовуємо вивіз тих місцевих, у кого немає своїх автівок. Спільно з волонтерами й поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська і ближніх населених пунктів», – розповів очільник адміністрації.

За його словами, евакуація відбувається через те, що наразі російська армія масовано обстрілює місто.

«Місцеві кажуть, що такого обстрілу ще не бачили. Тому зараз у Вовчанську небезпечно знаходитись. З третьої ночі летять КАБи, артилерія, з РСЗВ обстрілюють», – додав він.

Гамбарашвілі зауважив, що інформації щодо загиблих і поранених унаслідок обстрілів російськими окупантами Вовчанська наразі немає, проте є дані про масовані руйнування.

Разом з тим, за даними Reuters, яке посилається на високопоставленого українського військового, окупантам вдалося просунутися на 1 км у районі прикордонного міста Вовчанськ. У відповідь на дії росіян ЗСУ оперативно направили до цієї ділянки підкріплення.

Наголошується, що окупанти мають намір відкинути українські Сили оборони від кордону, щоб створити на Харківщині 10-кілометрову буферну зону.