“Полетіли голови”: сьогодні звільнили трьох скандальних прокурорів “майдану”

Генеральна прокуратура звільнила трьох прокурорів управління спеціальних розслідувань. Вони займалися розслідуванням справ Майдану. Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Про це розповів прокурор департаменту Олексій Донський. За його словами, звільнили Юрія Безщасного, Тетяну Дем’яненко та Віталія Тарасюка. Віталій Тарасюк був заступником керівника управління Сергія Горбатюка.

У повідомленні йдеться про те, що прокурорів звільнили, бо вони подали заяву на згоду про переатестацію у старій формі, оскільки не погоджувалися з новою формою. Прокурори ж, за словами Донського, наполягали на тому, щоб механізм переатестації був прозорим. На його думку, звільнення прокурорів з цього підрозділу прокуратури може призвести до значного затягування розслідування справ Майдану. 

За даними ЗМІ, щоб пройти атестацію, прокурорів зобовʼязували підписати згоду на визнання будь-якої, навіть анонімної скарги, без її офіційного підтвердження. “У цій згоді є пункт: “Згоден з тим, що під час проведення співбесіди і затвердження рішення кадровою комісією може братися до уваги інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб (в тому числі анонімно), що не підлягає додатковому офіційному підтвердженню”, — стверджує журналістка Ірина Ромалійська. 

“Щоб вивчити українську знадобилося три місяці”: історія патріота України, родом з Африки

Частина прокурорів написала власні заяви на переатестацію та погоджувалася її пройти “за законом”. За даними Ромалійської, не пройшли переатестацію понад 200 прокурорів із близько 1300. 

Нагадаємо, що керівника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка не допустили до атестації, яка проводиться в рамках реформування відомства. 19 вересня Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект про реформу органів прокуратури. За таке рішення проголосували 259 депутатів. 

За законом будуть створені Офіс генерального прокурора, обласні й окружні прокуратури. Генпрокурору нададуть право ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні прокуратури. Військову прокуратуру ліквідують. Також буде скорочено кількість працівників прокуратури — з 15 до 10 тисяч осіб. Тим, хто залишиться, підвищать зарплату. 

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що майбутня переатестація персоналу ГПУ складатиметься з трьох тестів. За його словами, тестування стане другим етапом реформи Генпрокуратури.

Читайте також: Сьогодні вночі Кононенко терміново покинув Україну

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *