росія продовжує використовувати сотні літаків Airbus і Boeing

Попри санкції та дефіцит запчастин російські авіакомпанії продовжують експлуатувати 467 літаків Airbus і Boeing. До війни вони мали 544 таких літаків.

Про це пише Bloomberg з посиланням на аналітиків авіаційної галузі Cirium.

Видання зазначає, що через рік після повномасштабної війни російські авіакомпанії все ще експлуатують літаки Airbus та Boeing, яким заборонено вести бізнес у росії. 

Понад 200 літаків належали іноземним лізинговим компаніям, які вимагали повернути своє майно. Однак кремль заборонив будь-яке повернення орендованих літаків і закликав перевізників перереєструвати їх у росії.

У компанії Boeing заявляють, що з початку 2022 року, відповідно до санкцій США, вони не надають запчастини, технічне обслуговування або технічну підтримку авіакомпаніям у росії.

Генеральний директор Airbus Гійом Форі також зазначає, що компанія більше не підтримує контакти з російськими авіакомпаніями. Однак, за його словами, в Airbus починають чути про труднощі з підтримкою польотів літаків, оскільки росіянам важко замінити відсутні компоненти.

Отже, більшість західних літаків продовжують літати в росії, хоча вони відрізані від важливих оновлень програмного забезпечення та обслуговування, яке необхідне для гарантії їхньої льотної придатності, зазначають журналісти.

Щоби продовжувати роботу, російські авіаперевізники закуповують запчастини з «дружніх» країн, а також переміщують компоненти з одного літака в інший. 

Також у лютому російський регулятор схвалив угоду з дубайською інжиніринговою компанією Global Jet Technic. У компанії стверджують, що проводять регулярні передпольотні перевірки літаків Airbus і Boeing, якими літають російські авіакомпанії.

Як зауважує Bloomberg, російські компанії можуть виробляти власні сучасні літаки, такі як Sukhoi Superjet 100, проте вони все одно залежать від західних постачальників двигунів, авіоніки та шасі. Тому наразі росіяни шукають їм замінники.