Сьогодні нардепи від “Слуги народу” допомагали вирішувати проблему незаконного видобутку бурштину на Рівненщині

Сьогодні в Клесівській селищній раді працювала робоча група Верховної Ради України із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

На виїзному засіданні були присутні народні депутати партії “Слуга народу” від Рівненщини Сергій Ливиненко та Олександр Аліксійчук.

Під час зустрічі нардепи та місцеві жителі обговорили проблему видобутку та обліку бурштину на Рівненщині. Зокрема, особливу увагу приділили його врегулюванню в законодавчому полі, з обов’язковим  урахуванням інтересів місцевих громад. Також, детально вивчалися пропозицій щодо розв’язання цього питання від органів місцевої влади, правоохоронців та активістів.

На ДП “УКРБУРШТИН” нардепи поспілкувалися з працівниками підприємства, а також, відвідали одне з перших місць нелегального видобутку бурштину на Поліссі — урочище “Підстанція”.

В січні значно зміниться ціна на газ для населення

Окрім цього, робоча група відвідала й інші земельні ділянки, пошкоджені нелегальним видобутком бурштину: урочище “Асфальтний”, урочище “Поля”, урочище “Гальбине”. Члени виїзної групи напряму поспілкувалися з представниками органів місцевої влади. Під час зустрічей вони обговорили подальше проведення рекультивації, як нелегальних, так і легальних місць видобутку бурштину.

Окрім того, робоча група разом з місцевими активістами та представниками влади обговорили майбутній законопроект про врегулювання видобутку бурштину. Зокрема, особливу увагу приділили створенні “Бурштинової біржі”, створення якої передбачено цим законом.

Окремо обговорили питання, яке особливо турбує місцеву громаду — розподіл податків від легалізації бурштиновидобутку до ОТГ і державного бюджету. На даний момент, закон передбачає зниження ренти із 25% до 15% та надходження 30% податків на ОТГ і 70% коштів у державний бюджет. Під час зустрічі нардепи та активісти розглянули варіант розподілу податків 50/50. 

Також, під час обговорення особливу увагу звернули на необхідність зобов’язати підприємства реєструватися за місцем видобутку бурштину. Тобто, передбачається, що землі з покладами будуть виставлені на аукціоні через систему Prozorro, і переможець торгів буде зобов’язаний зареєструватися на території громади, де й фактично будуть проводитись роботи.

Читайте також: Сьогодні аграрний комітет проголосував оновлений законопроект про ринок землі

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *