Справа на мільярди: “НЕК “Укренерго” готує позов проти Росії

Українське державне підприємство (ДП) “НЕК “Укренерго” позиватиметься проти Росії в Міжнародний арбітраж щодо своїх втрачених активів в Криму. Крім того, позов включатиме в себе ще й суму недотриманих прибутків, повідомляє “Інвестор”.

Першим кроком у справі стало те, що “Укренерго” вручило російській стороні офіційне письмове повідомлення про інвестиційну суперечку щодо активів компанії в Криму. Як повідомив, тимчасовий виконувач обов’язків директора “Укренерго” Всеволод Ковальчук:

“Конверти отримали: міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр фінансів Антон Силуанов, міністр юстиції Олександр Коновалов, прем’єр-міністр Дмитро Медведєв і президент РФ Володимир Путін”

Сторони мають пів року для того, щоб вирішити конфлікт без залучення суду. Проте, білішість експертів сумніваються у такому розвитку подій. Скоріш за все справа буде довготривалим протистоянням у якому українська сторона має всі шанси на перемогу.

Україна vs Росія: «потокові» війни за Європу

За оцінками “Укренерго”, тільки вартість електромереж компанії в Криму становить близько одного мільярда доларів. Це величезна кількість матеріального майна, зокрема тисячі ліній електропередач, десятки електричних підстанцій, два профільні пансіонати тощо. Якою може бути сума позову, в компанії не уточнюють.

Більшість фахівців причетних до цієї справи сходяться на думці, що навіть якщо українська компанія виграє суд, то Росія може просто відмовитись виконувати зобов’язання. В зв’язку з цим директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначає:

“Арешт російських активів за кордоном може спрацювати, але 100-200 мільйонів доларів стягнути ще вдасться, але ж через Крим Україна має збитки на мільярди. Треба спільна міжнародна позиція інших країн, як примусити Росію виконувати рішення міжнародних судів”

Отже, ще одна українська компанія буде намагатись розібратись із Російською стороною у правовому полі, проте чи буде це результативним покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *