“Стало 138”: в Раді проголосували за скорочення кількості районів

Сьогодні, 17 липня, нардепи проголосували за постанову про ліквідацію 490 районів і створення замість них 138 нових.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: За таке рішення на засіданні проголосували 238 депутатів.

Згідно з цим проєктом, межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району. 

У ліквідованих районах не будуть проводити вибори депутатів районних рад.

Ця Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування. Проте, винятком є пункти, які стосуються окупованих територій.

Ліквідація та утворення районів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей реалізовуватиметься після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України.

Директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак пояснив, що це рішення Рада ухвалювала у вигляді постанови, а не законопроєкту, тому що цей документ є разової дії. Усі інші регуляторні питання Рада буде ухвалювати вже законами.  

Коментар: “З іншої сторони треба після цього робити цілу купу регуляторних речей, які виходять із цієї постанови. До прикладу, хто створює районні державні адміністрації? Очевидно, що Кабмін. Але це вже закон. Тому слідом за цією постановою іде закон — невеличкий, але він має врегульовувати ті речі, які мають врегульовуватися законом”, — розповів Ганущак.

Він також наголосив, що повного комплекту законів, щоб “запустити все як треба” поки ще немає. В той же час, рішень Ради вистачає задля того, щоб провести місцеві вибори у жовтні.

Також експерт зазначив, що рішення ухвалити скорочення кількості районів постановою є стратегічним, бо не потребує двох читань у Раді, на відміну він законопроєкту.

Нагадаємо, 12 червня Кабінет міністрів погодив проєкти постанов Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів, згідно з якими пропонувалося ліквідувати існуючі 490 районів та створити 129 нових районів.

Проте, остаточна редакція проєкту постанови № 3650 “Про утворення та ліквідацію районів”, яку додатково узгоджував профільний комітет, передбачає утворення 136-ти нових районів.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Ірина Верещук: що відомо про нову кандидатку в мери Києва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *