У 2014 році Лукашенко хотів стати президентом України

Олександр Лукашенко навесні 2014 року просив Європу підтримати його ідею про створення білорусько-українського союзу. Він мав очолити обидві держави, щоб захистити від дій Росії.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Про це колишній глава Євроради Дональд Туск розповів в інтерв’ю польському виданню Onet.

Лукашенко подзвонив Туску, коли він ще був прем’єр-міністром Польщі. Він просив переконати ЄС в тому, що може бути гарантом мирного розв’язання українських проблем у межах білорусько-українського союзу.

Коментар: “Це начебто означало, що це єдиний спосіб зупинити агресію Росії. Не заради України, а через страх втратити владу. Тоді всі боялися, що Росія не зупиниться на анексії Криму. Лукашенко боявся неконтрольованих подій, жертвою яких стала б і Білорусь. Це означало б його кінець”, — додав Туск.

На думку ексочільника Євроради, своєю пропозицією Лукашенко хотів перевірити, чи зможе втягнути Європу у свою гру. 

При цьому Туск вважає, що Білорусь все одно зіграла позитивну роль для України попри мотивацію Лукашенко. Ймовірно, він має на увазі Мінські угоди та Мінські перемовини.

Нагадаємо, зараз Лукашенко не нехтує просити допомоги в Росії. Путін на прохання Білорусі навіть підготував резерв спецпризначенців, щоб допомогти за необхідності.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: “За бездоганну службу”: Лукашенко нагородив 300 міліціонерів після розгону мітингів