У ЦВК розповіли, що нового з’явиться в ході місцевих виборів

Особливістю майбутніх місцевих виборів стане той факт, що вони будуть проводитися вже на новій територіальній основі та за новим виборчим законодавством.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Таку інформацію повідомляє член ЦВК Сергій Постивій, передає пресслужба комісії.

Наразі в ЦВК виділили чотири особливості жовтневих місцевих виборів:

  • вибори буде організовано за новою територіальною основою;
  • будуть одночасно проведені перші місцеві вибори до тергромад, які призначаються і проводяться разом із черговими;
  • вибори депутатів місцевих рад буде організовано і проведено за новими виборчими системами;
  • на місцевих виборах має дотримуватися гендерна квота – серед кожних п’яти кандидатів у списку має бути не менше двох жінок. Без цього можуть відмовити кандидатам всього списку.

Центрвиборчком нагадує, що нові виборчі системи будуть використовуватися залежно від кількості виборців у територіальній громаді.

Депутати сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців в 10000) обиратимуться за мажоритарною системою щодо більшості у багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія цієї територіальної громади.

У кожному такому окрузі можна буде обрати не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутати Верховної ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутати міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 000 і більше) обиратимуться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ. Вони мають збігатися з територією відповідної Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, селі, селищі згідно адміністративно-територіального устрою або території міської, сільської, селищної територіальної громади.

Крім цього, за новими правилами впроваджується інша система висунення кандидатів в депутати – єдиного і територіальних виборчих списків. 

Джерело: сайт Рубрика

Читайте також: В Україні змінилася застава для кандидатів у мери: деталі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *