Україна та Польща знайшли «певні точки дотику й компроміси» щодо розблокування кордону – посол України

Україна та Польща знайшли «певні точки дотику й компроміси» під час переговорів щодо розблокування кордону. Пропозицій достатньо, аби протестувальники припинили блокувати кордон.

Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич у коментарі «Укрінформу».

«Ми робимо все можливе, щоб цей протест швидше припинився, щоб рух на кордоні був розблокований. Ми продовжуємо переговори з польським урядом, знайшли певні точки дотику й компроміси. І дуже сподіваємося, що для протестувальників цих пропозицій, які ми разом з польським урядом напрацювали, буде достатньо, аби припинити протест», – сказав Зварич.

За його словами, «немає жодних підстав, аби акції з обмеженням руху на кордоні тривали».

«Ми можемо всі питання, які турбують польських протестувальників, вирішувати за столом переговорів. Але хочемо бачити добру волю і з їхнього боку, щоб питання врегулювати, а не ще більше загострювати», – підкреслив дипломат.

Зварич наголосив, що вимоги щодо дозволів на міжнародні вантажні перевезення не є питаннями, які треба вирішувати вже зараз. Це є компетенцією ЄС, тож обговорювати це треба разом із Брюсселем.

«Але поки триває російська агресія, ми не можемо самі собі повернути ці дозволи, оскільки це ще більше вдарить по економіці України. А в умовах війни надходження до бюджету є вкрай необхідним для зміцнення обороноздатності Української держави», – наголосив посол.

Він висловив сподівання, що протестувальники з розумінням поставляться до вже напрацьованих з польським урядом рішень, на які всі очікують. Він вважає, що немає іншого шляху, окрім переговорів.

Зварич зауважив, що питання кордону має вирішуватися комплексно. Зокрема, розширення пропускної здатності має відбуватися шляхом розширення нових ПП, розбудови інфраструктури.

«Те, що повномасштабно запрацює ПП “Угринів-Долгобичув” буде позитивним моментом в комплексному врегулюванні цієї проблеми», – зазначив він.