Журналісти «Reuters» опублікували текст комюніке Саміту миру

Британська агенція Reuters опублікувала текст комюніке Саміту миру, який триває 15–16 червня у Швейцарії. Агенція уточнює, що це чернетка, до якої до завершення саміту можуть бути внесені зміни, проте навряд чи вони будуть значними.

У документі учасники Саміту підтверджують свою відданість принципам захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, зокрема України, у міжнародно визнаних кордонах. Основні тези комюніке  :

– ЗАЕС має повернутись під контроль України. Українські атомні електростанції та установки, у тому числі Запорізька, мають працювати безпечно та надійно під повним суверенним контролем України. І відповідно до принципів МАГАТЕ та під його контролем;

– всі військовополонені повинні бути звільнені шляхом обміну «всіх на всіх». Усі депортовані чи незаконно переміщені українські діти та дорослі цивільні особи мають повернутися додому;

– безпека торгівельного судноплавства в Чорному та Азовському морях  – продовольча безпека не має використовуватися у військових цілях.

У заяві від Reuters є абзац, згідно з яким країни-учасники саміту вважають, що «досягнення миру вимагає залучення та діалогу між усіма сторонами», тому у майбутньому у вищезазначених сферах буде здіснено конкретні кроки «із подальшим залученням представників усіх сторін».

Нагадаємо, 15 червня у Швейцарії розпочався Глобальний Саміт миру за участі 100 делегацій зі всього світу. Mind вів текстову онлайн трансляцію першого дня саміту.