В Європейському союзі може з’явитись “фонд чорного дня” (rainy day fund)

Міжнародний валютний фонд висловив ініціативу заснування спеціального фонду для країн ЄС. Цей фонд діятиме на випадок надзвичайних ситуацій та економічного спаду, повідомляє “Інвестор”.

Директор МВФ Крістін Лагард під час виступу в Берліні запропонувала ідею створення “фонду чорного дня”. Для цього країни-члени єврозони повинні сплачувати 0,35 відсотка від свого ВВП, який буде використаний для стабілізації спільноти у випадку фінансових труднощів.

Це означатиме, що найбільша економіка цієї зони Німеччина має щорічно інвестувати  близько 11,4 млрд. євро. Ідея такого фонду вже довгий час обговорюється європейськими урядовцями. Вважається, що це може стати початком для створення спільного бюджету – ідеї, яка має значну підтримку у Франції, але не сприймається в Берліні.

Лідери ЄС готують новий бюджет

Поки, що якихось реальних переговорів на цю тему не велось через нестабільну політичну ситуацію в ЄС та Німеччині зокрема. Проте, на думку очільниці МВФ, для того, щоб країни єврозони підготуватися до економічного спаду, вони  мають модернізувати ринки капіталу союзу та покращувати банківський союз, а також, перехід до більшої фіскальної інтеграції. 

Вважається, що за певних екстремальних обставин країни можуть брати позики з надзвичайного фонду. Погасити ці позики вони зможуть з майбутніми внесками. Таким чином, країни матимуть спільну фінансову безпеку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *