В Україні зменшать пенсії: кого торкнуться обмеження

Експерти розповіли, що виплати пенсіонеру, який працює або здійснює підприємницьку діяльність, будуть іншими.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: У разі працевлаштування громадянина не передбачено перерахунок пенсії з урахуванням нового прожиткового мінімуму для обчислення мінімального розміру або доплати законодавством.

Під час призначення або перерахунку пенсії пенсіонеру, йому під особистий підпис повідомляють про його обов’язки у разі працевлаштування надати дані про це в органи Пенсійного фонду.

Важливо знати, що якщо пенсіонер не повідомить про такі зміни, а Фонду стане про них відомо під час звірки з державними реєстрами, то пенсіонеру можуть загрожувати штрафні санкції. Саме за таких умов його пенсія може зменшиться. 

Також пенсіонерам радять за кілька місяців по досягненню пенсійного віку звернутися до фахівців Пенсійного фонду, які зможуть провести попередню правову експертизу документів та їх належного оформлення.

Найбільш часто зустрічаються такі помилки:

  • неточне оформлення трудових книжок (неповні або неточні записи, незасвідчені виправлення, відсутність або погана якість друку);
  • неправильно заповнені довідки про стаж, особливо довідки, які уточнюють особливий характер роботи (є виправлення, відсутні номер, дата видачі, розшифровка підписів, підстава видачі довідки, зазначаються неточні або неповні відомості про роботу майбутнього пенсіонера);
  • неточності в індивідуальних відомостях із системи персоніфікованого обліку. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: “Відбілити зарплати і майно”: що передбачає податкова амністія в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *