В Україні значно подешевшає долар: прогноз на травень

В Україні курс долара найближчим часом опуститися нижче за психологічну позначку у 27 грн/$. Ситуація на валютному ринку стабілізується, хоча девальваційні ризики залишаються.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Аналітики все ще налаштовані песимістично: долар дорожчатиме, але не в перший тиждень травня. Зараз ситуація залишається стабільною: ні великих продажів, ні купівель очікувати не варто. Ажіотажний попит уже закінчився, а долар плаває біля вже звичної позначки в 27 грн/$.

Напередодні свят і довгих вихідних населення продовжує продавати залишки заощаджень у валюті, це може несуттєво підтримати готівковий ринок.

Валютний ринок мляво реагує на ситуацію, зберігаючи атиповий рух в умовах низької ліквідності. Частина населення, для поповнення гривні, продає перед святами валюту. Сильніших рухів чекаємо після 11 травня, і зберігаємо девальваційні очікування“, – розповідає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Така динаміка спостерігається на тлі повідомлень Міністерства охорони здоров’я України про те, що країні вдалося уникнути стрімкого поширення коронавірусу. Крім цього, вже з 11 травня можливе пом’якшення карантинних заходів.

“Проект на 100 млрд грн”: в Україні масово шукають працівників

Старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб додає: “Другу половину березня долар стійко тримався трохи вище за позначку 27 грн. В останні два дні він закріпився нижче за цей рівень, повернувшись до значень, на яких не був із 17 березня. На окрему увагу заслуговує зниження спреду між купівлею і продажем до “нормального” значення, якого не було на ринку з початку березня. На піку валютної паніки, в кінці березня він розширювався до 5%. Низькі спреди свідчать про збалансованість попиту і пропозиції на ринку готівкової валюти, повної відсутності на ньому “істеричної”, емоційної складової“.

При цьому в “Альпарі” очікують на найближчий тиждень помірне зниження курсу долара щодо гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 26,8 грн/$, а готівковий долар у банках – 26,8/27,0 грн/$.

Що буде з курсом долара до кінця року

Незважаючи на те, що наразі курс долара залишається у стабільному діапазоні й поки ще має всі шанси на зниження, 2020 року очікується значна девальвація. В усякому разі, так стверджується у переглянутому Кабінетом міністрів прогнозі, який заклали в оновленому бюджеті країни. Так, за оцінками уряду, в середньому за рік вартість валюти становитиме 29,5 грн/$.

Переглянутий макропрогноз:

  • ВВП (прогноз на 2020 рік) скоротиться на 3,9%;
  • ціни зростуть на 8,7% (раніше планували 5,6%);
  • курс гривні становитиме 29,5 грн/$ (замість 27 грн/$);
  • середня зарплата за місяць – 11 тис. грн (з урахуванням інфляції не зміниться, якщо порівнювати з 2019 роком);
  • рівень безробіття – 9,4% (на 1,3% більше, ніж 2019 року);
  • доходи бюджету скоротяться на 120 млрд грн.

До речі, в макропрогнозі МВФ для України підготували гіршу оцінку. Ми постраждаємо сильніше, ніж більшість сусідніх країн, йдеться у звіті фонду. Бюджет України переписали з огляду на те, що падіння становитиме 3,9%. Фонд же впевнений, що реальна рецесія буде 7,7%. Для порівняння, Білорусь впаде на 6%, Росія – на 5,5%, Польща – на 4,6%, Хорватія – на 9%, Португалія – на 8%.

Якщо такий прогноз для нас виявиться правильним, цю кризу ми переживемо легше, ніж попередні. У 2015-му ми впали на 9,8%, у 2009-му – на 15,1%, а в 1994-му – на 22,8%.

Але й тут є хороша новина. МВФ очікує, що вже у 2021-му економіка України зросте на 3,6%. Тобто криза масштабна, але коротка. Вперше проблеми в економіці виникли не через структурні економічні негаразди, занепад ринків і накопичені дисбаланси, а через поширення вірусу та карантин.

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: Дві області України позбулися коронавірусу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *