ВСЕ ПРОСТО: про наступного президента США і єдиного президента Росії

1. Цього тижня розпочнемо з США. Через рік там відбудуться Президентські вибори. Вже зараз можна виділити двох кандидатів, які найвірогідніше — боротимуться між собою за посаду найкрутішого хлопця на дикому заході.

Перший, це — діючий Президент Дональд Трамп, а другий — колишній віце-президент Джо Байден. Серед цих двох джентельменів, на мою максимально суб’єктивну і упереджену думку — Байден значно кращий варіант. Кращий, як окремо для України, так і в цілому для тих країн, які входять в умовну “демократичну тусовку”.

Джо Байден і Дональд Трамп

Так от! Вже зараз Байден випереджає Трампа на 8%. В нього 50% підтримки, проти 42% у Трампа.

Для США це дуже багато. Поки що, не схоже, що тенденція буде змінюватися. Найкраще на рейтинг Байдена працює сам Трамп. Його “активність” в твіттері, расиські заяви, дружба з диктаторами по всьому світу — випливає в те, що демократам особливо й агітувати за себе не потрібно. Вони просто кажуть виборцям “ну ви ж бачите, яка в нас альтернатива“.

Але, окрім Трампа і Байдена є ще декілька цікавих кандидатів, які можуть вклинитися в боротьбу. З демократів хотілося б відзначити Берні Сандерса (*який, до речі, теж один на один виграє у Трампа) та Піта Буттіджича. Обоє вони дуже цікаві і сильні кандидати, про яких ми поговоримо ще окремо.

Піт Буттіджич і Берні Сандерс

А з республіканців — Теда Круза і Джона Касіча. Кожен з них на дві голови адекватніше і розумніше за Трампа. Але, американська політика настільки алогічна, що найімовірніше цього разу вони знову залишаться “за бортом”.

Джон Касіч і Тед Круз

. . .

2. Думаю, за таким же бортом залишаться і російські мітингувальники. Вже декілька тижнів вони бунтують. Основна причина протестів — недопуск опозиційних кандидатів до місцевих виборів у Москві. Так, там все настільки погано, що навіть на місцевому рівні немає (жодного!) опозиційного депутата.

Що для демократій “сюр” — то для Росії норма.

Думаю пояснювати, що недопуск опозиціонерів відбувався з усіма можливими і неможливими порушеннями не потрібно. Ви це і так розумієте. Так от, тих росіян, які вже зняли ікону ВВП, така наглість з боку влади почала по-справжньому бісити. І ось, під цю справу, російський Фонд боротьби з корупцією почав велику медійну кампанію, закликаючи усіх приходити на мітинги.

Мітинги проти влади — погоджені з цією самою владою, визначеним місцем і часовими рамками, з металошукачами на вході та “капітанськими” лозунгами про те, що “схоже нас десь обманюють”. Так, звісно, це вже хоч якийсь прогрес! Але! Мітинги хоч і збирають до 50 тис чоловік, це сміхотворно мало для 14 мільйонної Москви.

Тому, меседжі багатьох українських і світових ЗМІ, про нібито появу в Росії реальної альтернативи старим КГБ-істам, виглядають дуже притягнутими за вуха. Реальна опозиція там вже давно “сидить” або “лежить”. Тому, не хочу вас сильно засмучувати, але продовжую вперто не вірити в можливість зміни влади в Росії через повстання з “низів”. А от якийсь “палацовий переворот” — штука більш можлива. 

. . .

3. Натомість, в Гонконзі якраз відбувається повстання “низів”. Місцеві жителі вже не перший тиждень бунтують через загрозу введення закону, за яким місцевих злочинців можна буде екстрадувати в континентальний Китай. Багатьом з них, там буде загрожувати страта. Гонконгці взагалі не в захваті від такої перспективи, тому вийшли на великий протест. 

Настільки великий, що в деякі дні на вулиці виходили по (два мільйони!) людей. При тому, що у всьому Гонконзі живе сім мільйонів. (*можете порівняти з цифрами в Росії)

Мітинги в *Гонконзі

Тільки от на вимозі відмінити закон про екстрадицію вони не зупинилися. І тут потрібно трошки заглибитися в історію Гонконгу. До 1997 року це була британська колонія. Потім вони були передані Китаю, з умовою, що місто на 50 років залишиться повністю самостійним.

Це означає, що в 2047 році вони повинні відмовитися від усіх своїх прав та свобод, і повністю повернутися під юрисдикцію Китаю. Для місцевих жителів це ніби страшний сон. Вони дуже не хочуть знову ставати звичайним китайським містом, тому готові навіть силою відстоювати свої права. 

Мітинги в *Гонконзі

Для Китаю це небажання “меншого брата” йде врозріз з офіційною пропагандою. Вони пояснюють своїм жителям, що гонконгці були неймовірно щасливі позбутися впливу Британії і повернутися до близького Китаю. Тому, зараз китайській компартії ніяк не можна програти протестантам. Це дуже вдарить по репутації влади і дасть “поганий” приклад для самих китайців. У яких, до речі, теж багато питань до свого керівництва.

Щоб не допустити цього, в місті Шеньчжень, що на кордоні з Гонконгом, трошки “модернізували” стадіон військовою технікою, для придушення повстань. На момент написання цього огляду БТРи та інші засоби ще не пішли в діло. Але, боюсь, вони там зовсім не на прогулянку виїхали. Переживаю за місцевих жителів. Все ж два мільйони на вулицях, а Китай ніколи особливо не церемонився з опозицією. 

Стадіон в місті Шеньчжень

. . .

4. Ну а закінчимо сьогодні повною конспірологією. Більшість з вас чули про смерть Джеффрі Епштейна — мільйонера і власника будинку, де багаті та впливові покидьки гвалтували дітей. Настільки багаті і впливові, що серед його відвідувачів називають магната Леслі Векслера, режисера Вуді Аллена, екс-прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера, британського принца Ендрю і навіть Дональда Трампа з Білом Клінтоном.

Джеффрі Епштейн і Дональд Трамп

Офіційна версія смерті — самогубство! Тільки особисто я, в неї зовсім не вірю. І от чому…

Нещодавно Епштейн погодився співпрацювати зі слідством і почав давати свідчення. Одразу після того як в нього “розвязався язик”, сутенера знайшли напівживим у своїй камері зі слідами задуження. Тоді лікарі зуміли врятувати його і Епштейн вижив. Але, декілька днів тому історія повторилася, і тут йому пощастило менше.

У його смерті, облаштованої як самогубство, дуже багато дивних збігів. Незадовго до смерті від нього забрали співкамерника, вимкнули систему відеонагляду, і замість того, щоб згідно інструкції перевіряти в’язнів кожних 30 хвилин, в ту саму ніч до нього не заглядали декілька годин. 

Я звичайно вірю в співпадіння, але не думаю, що люди в яких є “смертельний” компромат на діючого і колишнього президентів помирають просто так. 

Білл Клінтон

Цю ситуацію класно прокоментував ведучий MSNBC Джо Скарборо — “Людина, яка володіє інформацією, що могла знищити багатих і впливових людей, вмирає у своїй камері. Як передбачувано… і по-російськи“.

До речі, сам Трамп в Твіттері натягнув, що підозрює у смерті Епштейна саме Клінтона. Але любитель Монікі Лівінскі не коментував поки що цю ситуацію.

Читайте також: ДАВАЙ ПОЯСНЮ: конфлікт між Індією і Пакистаном

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Юрій Величко – журналіст “Інвестор-ЮА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *