Всеукраїнський перепис населення перенесли на 2023 рік

Уряд призначив проведення Всеукраїнського перепису населення у 2023 році. Перепис населення мав відбутися у 2021 році, але через карантин і фінансові обмеження його відклали.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Про це повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов.

За попередніми розрахунками, проведення перепису потребує 7 260 мільярдів гривень. Приблизно 70% від цієї суми складає зарплата тимчасовому персоналу для перепису. Зокрема, для перепису населення необхідно залучити приблизно 98 тисяч людей.

Цей Всеукраїнський перепис має надати об’єктивну інформацію про кількісний та якісний склад населення загалом та на всіх рівнях адміністративно-територіального устрою. Його результати використовуватимуть для формування економічної та соціальної політики країни.

Крім того, Кабмін, Держслужба статистики України та Фонд ООН щодо народонаселення підписали заяву про створення робочої групи для перепису 2030 року. Ця група розроблятиме проєктний документ для переходу України від традиційного перепису населення до перепису за реєстрами.

На думку Немчінова, перепис населення за реєстрами дозволить зменшити фінансові витрати, скоротити терміни проведення перепису, зменшить навантаження на респондентів, а також дасть змогу проводити перепис частіше, ніж раз на 10 років.

Коли в Україні востаннє був перепис населення?

Перший і поки єдиний Всеукраїнський перепис відбувся у 2001 році. Тоді реєстратор опитував жителів щодо місця проживання, статі, рівня освіти, мови спілкування, сімейного стану тощо. Тоді загальна кількість населення становила 48 мільйонів 457 тисяч. 

У грудні 2019 року в Україні провели так званий електронний перепис населення. Згідно з його результатами, населення України становить 37 мільйонів 289 тисяч людей. Ця цифра враховує тільки чисельність населення на підконтрольній українській владі території України, тобто до неї не увійшли дані про мешканців окупованих територій та анексованого Криму.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: У школі на Рівненщині відновлять роботу 25-метрового басейну – нардеп