Фінансист озвучив прогнози і дав поради щодо купівлі валюти

Попри невелике падіння курсу, на початку наступного тижня – з 15 по 18 січня – гривня буде зміцнюватися до долара і євро. Діапазон готівкового курсу долара складе 27,4-27,9 грн, а євро – 33,42-33,9 грн. 

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Деталі: Але швидко заробити на дешевій валюті у пересічних українців поки не вийде. Про це розповів аналітик компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ) Максим Орищак.

Причини такої оптимістичної динаміки:

  • низький попит на інвалюту;
  • готовність НБУ при необхідності викуповувати валютні надлишки;
  • відсутність зовнішнього економічного тиску як на Україну, так і на інші країни, що розвиваються.

Коментар:Причини для низького попиту на долари і євро криються як у низькій активності бізнесу, так і у відсутності грошових надходжень у населення. Продажі валютних накопичень більш популярні, бо населення проїдає свою “подушку безпеки”, не маючи можливості накопичувати кошти і поповнювати депозитні рахунки“, – додає експерт.

Так купувати або продавати валюту?

Для простих громадян прогноз не такий райдужний. Орищак вважає, що вигідних і “правильних” цін для конвертації гривні поки не буде. Це пов’язано саме зі стабільністю курсу гривні – він не сприяє такого роду спекуляціям.

Коментар:Якщо говорити про середньострокові накопичення, при наявності незалучених гривень – то краще їх конвертувати в долари. Якщо є плани витрат у євро в перспективі року, то більш правильним буде формувати накопичення в євро“, – радить експерт.

Перспектива падіння гривні до 30 грн/дол. і 37 грн/євро все ж таки присутня. Але це можливо лише при появі негативних коментарів про співпрацю України з МВФ та іншими зовнішніми кредиторами. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: Як відтепер будуть зараховувати дітей у дитсадок – рішення Кабміну