Японці створили автомобіль з матеріалу, який значно легше і міцніше сталі

Експерти з Університету Кіото показали створений з унікального матеріалу суперкар, який отримав назву Nanocellulose Vehicle. Наноцеллюлоза тут використовувалася для створення всіх деталей корпусу і більшої частини елементів інтер’єру автомобіля. Як стверджують вчені, новий матеріал дозволив створити авто, яке важить на 10% менше, ніж аналогічне, зібране з звичних нам деталей. Крім того, запас міцності і екологічність такого виду транспорту куди вище.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

Целюлозне нановолокно, це матеріал, який в п’ять разів легше сталі, але при цьому і в п’ять разів міцніше за неї. Воно робиться зі звичайної целюлози, тієї ж, що використовується для створення паперу. Однак при цьому целюлозне нановолокно можна використовувати, наприклад, для створення корпусів автомобілів, що і зробили японські інженери.

Для початку варто знати, що зроблено воно на основі деревини. Деревина – досить універсальний матеріал, але і його можна поліпшити. Для цього вчені використовують двоступеневу хімічну реакцію, яка надає дереву міцність і легкість. Спочатку дослідники кип’ятять зразки деревини у водному розчині з гідроксиду натрію і сульфіту натрію, що частково видаляє лігнін і геміцелюлози з матеріалу.

Створили метал, який не тоне у воді

Це потрібно для того, щоб усередині дерева було більше “вільного простору”. Тим більше, що 2 ці речовини не надають особливого впливу на фінальні властивості продукту. Потім оброблену деревину піддають гарячому пресуванню, що призводить до руйнування клітинних стінок і утворенню целюлозних нановолокон. Зрештою, отримується ущільнена деревина, яка набагато міцніше натурального матеріалу.

Окрім цього, група дослідників з Університету Кіото з’ясувала, що при високому тиску, матеріал можна розплавити і отримати з нього щось по консистенції схоже на смолу. Цю “смолу” можна відливати у будь-які форми і після затвердіння в результаті можна отримати надміцні і легкі деталі, які, до того ж, без проблем піддаються вторинній переробці.

Вчені до цих пір проводять ряд випробувань деталей автомобіля, щоб переконатися, що “дерев’яна” машина буде мати хороший термін служби. В іншому випадку це не мало б сенсу. 

Ряд великих автовиробників (серед яких є і Toyota), вже зацікавилися цією розробкою. Прямо зараз великі автоконцерни досліджують можливості наноцеллюлози, а також шукають найдешевші способи її виробництва.

Читайте також: Сучасний бізнес: чоловік з Маріуполя створив власну мережу електрозаправок

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *