Створили метал, який не тоне у воді

Дослідники з Університету Рочестера змогли створити метал, який відмовляється тонути. Навіть якщо його спеціально занурити під воду – він спливе на поверхню.

Детальніше про це розповідає Інвестор-ЮА.

За розробку відповідає професор кафедри оптики і фізики Університету Рочестера Чунлі Го і його команда. Для створення нового матеріалу дослідники застосували новаторський метод, який використовує Фемтосекундний спалах лазерів для травлення поверхні металів.

Тобто дуже швидкі й інтенсивні спалахи лазерів створюють на поверхні металу мікро- і нанорозмірні візерунки, змінюючи структуру речовини. Завдяки цьому поверхневий шар металу може захоплювати повітря і утримувати його, що робить поверхню металу гідрофобною.

Подібний підхід може привести до створення непотоплюваних кораблів. Або ж до розробки електронних пристроїв, які будуть мало того, що плавати на поверхні, так ще і будуть практично повністю водонепроникні” – каже професор Чунлі Го.

Однак в ході випробувань дослідники виявили, що після тривалого занурення в воду поверхні можуть почати втрачати свої гідрофобні властивості. І тоді увагу вчених привернули павуки і мурахи.

Наприклад, водоплавні павуки Argyroneta створюють підводну куполоподібну павутину, яку вони заповнюють повітрям, який вони переносячи з поверхні на своїх ногах і черевці. Точно таким же чином деякі види мурашок здатні формувати “бульбашки” повітря.

Сучасний бізнес: чоловік з Маріуполя створив власну мережу електрозаправок

Це дуже цікаве природне явище” – відзначають дослідники. Ключовим у цьому випадку є те, що супергідрофобні поверхні можуть захоплювати великий об’єм повітря, що вказує на можливість використання таких поверхонь для створення плавучих пристроїв.

У підсумку команда вчених розробила структуру, в якій дві металеві пластини точно так, як і раніше, покрили крихітними “візерунками”. Тільки ось поклали ці пластини один на одного, повернувши “малюнком” всередину. Між пластинами виявилося достатньо місця, щоб захоплювати і утримувати повітря, яке не дає металевій структурі потонути.

При цьому гідрофобна структура залишається на плаву навіть після значного структурного ушкодження. В рамках експерименту вчені зробили в пластинах 6 отворів діаметром в 3 міліметри і один отвір діаметром 6 міліметрів. Пластини при цьому продовжували плавати на поверхні води.

Команда вчених стверджує, що подібний процес може бути застосований для модифікації будь-яких видів металів. Коли експерти вперше випробовували нову технологію, їм потрібна була одна година, на те, щоб модифікувати площу металу розміром 2,5 на 2,5 сантиметра. Тепер, використовуючи лазери в сім разів могутніше, процес значно прискорився і в цілому, за словами розробників, “технологія вже готова для комерційного застосування”.

Читайте також: В Україні збираються звільнити від податків на зарплату молодь до 27 років

Хочете отримувати найважливіші новини одразу в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *